piektdiena, 2013. gada 12. aprīlis

Zvārdenieki turpina cīņu

Publikācija laikrakstā Saldus Zeme, 12.04.2013., www.sz.lv


Zvārdenieki turpina cīņu

Publicēšanai sagatavoja TAMĀRA KĻAVIŅA

Redakcija saņēmusi biedrības „Vienoti Zvārdei” vēstuli, ko tā nosūtījusi 14 valsts institūcijām un Valsts prezidentam, kā arī novada pašvaldībai. Publicējam to saīsinātu.
            „Pamatojoties uz Zvārdes pagasta zemes īpašnieku izteikto vēlmi aizstāvēt savas intereses, 2013.g.8.martā ir nodibināta biedrība „Vienoti Zvārdei”. (..)Nekustamo īpašumu likumīgie īpašnieki pēdējā gada laikā ir saskārušies ar atklātiem viņiem piederošo nekustamo īpašumu aizskāruma mēģinājumiem. (..)Bez jebkāda tiesiska pamatojuma tiek uzsākta Zvārdes pagastā esošo nekustamo īpašumu uzpirkšana no to īpašniekiem nezināmu un konkrēti nenoteiktu valstisku mērķu realizēšanai.
            (..)Valsts amatpersonas (..) nav varējušas skaidri un nepārprotami paskaidrot, kāds pamats ir nekustamo īpašumu uzpirkšanas uzsākšanai Saldus novada Zvārdes pagastā. (..) tiek mākslīgi uzturēts negatīvs komunikācijas fons ar vairāk nekā 150 Zvārdes pagastā esošo nekustamo īpašumu īpašniekiem – ar draudiem par īpašumu atsavināšanu neskaidru un nemotivētu valstisku mērķu realizācijai.
            (..)Tieši tagad, kad īpašnieki pēdējos 20 gados ir atsākuši saimniekošanu, iekopuši mežus un laukus, atjaunojuši dzīvojamās ēkas un ir daļēji sakārtota teritorijas infrastruktūra, valsts institūcijas savu (vai to lobētāju) nepamatotu valstisku interešu aizsegā ir uzsākušas nekustamo īpašumu atsavināšanas procedūru. (..) Zvārdes pagasta nekustamo īpašumu īpašnieki pilnā mērā apzinās, ka valstij ir tiesības realizēt savas neatliekamās valstiskās funkcijas, kas ir viena no demokrātiskas valsts sastāvdaļām. Tomēr šādām funkcijām ir jābūt tiesiski pamatotām un jāsniedz labums visiem pilsoņiem, nevis vienai vai divām valsts institūcijām savu mērķu realizācijai.
            (..)Valsts institūcijas, izmantojot budžeta līdzekļus, iejaucas brīvas pakalpojumu sniegšanas tirgū. (..)Biedrība ir informējusi Datu valsts inspekciju, ka, iespējams, SIA LATIO ir kļuvusi zināma ierobežotas pieejamības informācija par Zvārdes pagastā privātpersonām piederošu īpašumu adresēm, kadastra numuriem, meža taksācijas vērtībām, kā arī par privātpersonu tālruņiem un dzīvesvietas adresēm.
            (..) biedrība ir lūgusi valsts institūcijas sniegt atbildes uz šādiem jautājumiem:
Ministru kabinets, Zemkopības ministrija un Aizsardzības ministrija
  1. Kāds pamats (rīkojums, lēmums, instrukcija vai kāds cits dokuments) ir nekustamo īpašumu uzpirkšanai Zvārdes pagastā?
  2. Vai ir notikusi katra zemes gabala bīstamības noteikšana saskaņā ar likumu „Par piesārņojumu” un 25.08.2005.g. MK noteikumiem Nr.672?
  3. Kuras teritorijas un kādās robežās, cik lielā platībā Zvārdes pagastā LR Aizsardzības ministrija ir atzinusi par bīstamām un neapsaimniekojamām pirms attīrīšanas no sprādzienbīstamajiem priekšmetiem?
  4. Kur tiek gūts finansējums nekustamo īpašumu uzpirkšanai Zvārdes pagastā, un uz kā vārda zemes gabali tiks koroborēti Zemesgrāmatā?
  5. Lūdzam izsniegt dokumentālu pamatojumu (rīkojums, lēmums, instrukcija, sarunu protokols vai kāds cits dokuments), kas noteiktu AS „Latvijas valsts meži” uzsākt nekustamo īpašumu uzpirkšanu Zvārdes pagastā.
  6. Kādu apsvērumu dēļ Aizsardzības ministrija nevēlas izmantot Saeimas deputātu piedāvāto iespēju izmainīt MK noteikumus, lai tie ļautu veikt zemes gabalu sanācijas un atmīnēšanu arī privātīpašumos?
  7. Cik negadījumu ir bijis Zvārdes pagastā saistībā ar sprādzienbīstamiem objektiem? Kādu iemeslu dēļ būtu maināma kārtība, kad nekustamo īpašumu īpašnieki paši informē NBS sapierus par atrastajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, lai tie tiktu neitralizēti? Vai šāda prakse tiks mainīta arī citur LR teritorijā un arī citur tiks veikta zemes gabalu atpirkšana vietās, kuras ir biezāk apdzīvotas nekā Zvārde un ar lielāku iespēju radīt draudus iedzīvotājiem?
  8. Kāpēc Aizsardzības ministrija neveic zemes gabalu attīrīšanu no sprādzienbīstamiem objektiem tajās teritorijās, kuras jau tagad pieder AS „Latvijas valsts meži”?

Zemkopības ministrija un AS „Latvijas valsts meži”

  1. Lūdzam izsniegt dokumentu, ar ko ir izvēlēts SIA LATIO, reģ.Nr. 41703000843, par pilnvarotu personu nekustamo īpašumu uzpirkšanai Zvārdes pagastā. Lūdzam paskaidrot, vai šīs darbības pilnvarojumam ir bijis izsludināts konkurss vai publiskais iepirkums.
  2. Ar kādu metodiku ir noteikta Zvārdes pagastā tirgus vērtība nekustamiem īpašumiem, kurus ir nolemts uzpirkt no to īpašniekiem?
  3. Vai AS „Latvijas valsts meži” ir izsniegusi ierobežotas pieejamības informāciju SIA LATIO, reģ.Nr. 41703000843, par nekustamo īpašumu mežaudžu taksācijas vērtībām īpašumiem, kurus ir paredzēts atpirkt no to īpašniekiem?

Aizsardzības ministrija

      Lūdzam izsniegt vai atklāti publicēt solīto un līdz šim brīdim nesaņemto Zvārdes pagasta bīstamās teritorijas karti ar īpašumiem, kuri atrodas bīstamajās teritorijās un kurus ir paredzēts atpirkt no īpašniekiem.

Saldus novada dome

      Lūdzam Saldus novada domi izteikt savu attieksmi par augšminētajiem apstākļiem.

SIA LATIO

      Kur SIA LATIO ieguvusi informāciju un kuras datu bāzes tiek izmantotas, sniedzot piedāvājumus par zemes gabalu atpirkšanu zemes gabalu īpašniekiem par: zemes gabalu platību, mežaudžu vērtību, kadastra nr., īpašnieku tālruņiem un citu ierobežotas pieejamības informāciju?

Lūdzam sniegt konkrētas un nepārprotamas atbildes uz jautājumiem ar konkrētām tiesību normām, konkrētiem termiņiem, bez liekas populistiskas retorikas un nevajadzīgas atrakstīšanās. Uzskatām, ka, nesaņemot Zvārdes pagasta iedzīvotāju atbalstu un piekrišanu, valsts institūcijām ir jāpārtrauc piespiedu nekustamo īpašumu atsavināšana, jāveic konstruktīvas pārrunas un situācijas analīze.
Lūdzam arī augsti godāto Valsts prezidenta kungu pievērst uzmanību augšminētajiem apstākļiem un nepieciešamības gadījumā lūdzam Jūsu atbalstu Zvārdes pagasta iedzīvotājiem.
Biedrība respektē jebkura īpašnieka tiesības rīkoties ar viņa nekustamo īpašumu kā pilntiesīgam saimniekam, bet norāda, ka īpašniekam būtu vērts pārdomāt, vai tieši tagad un tieši šādā veidā pārdot savus nekustamos īpašumus. Pēc AM teiktā 2012.gadā ir bijuši 25 izsaukumi, kas arī bija par pamatu uzsākt „Zvārdes projektu”. Biedrība pieprasīja un saņēma no valsts policijas informāciju par faktisko izsaukumu skaitu Zvārdes pagastā, 2012.gadā bija tikai 15 reižu. Tas liecina par AM mērķtiecīgu virzību ar jebkādiem līdzekļiem sasniegt savu mērķi, un mērķis noteikti nav teritorijas sanācija. (..) Tāpēc biedrība apkārtējo pagastu iedzīvotājus lūdz pārdomāt, kādas sekas būs, ja šajās teritorijās tiks ierīkots militārs poligons. (..) Biedrība aicina pievienoties tos iedzīvotājus, kuriem nav vienaldzīgs Zvārdes pagasta liktenis un nav vienaldzīga valsts līdzekļu nelietderīga tērēšana. Biedrībā ir reģistrējušies vairāk nekā 100 biedru.
Valdes locekļi Egils Kreicbergs, Ēriks Krūza un Valdis Markevics, vienotizvardei@inbox.lv”