ceturtdiena, 2013. gada 5. septembris

Zvārdē pārdod ap 540 hektāru

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme, 05.09.2013., www.sz.lv


Zvārdē pārdod ap 540 hektāru

TAMĀRA KĻAVIŅA

Pieņemti pašvaldības lēmumi atteikties no pirmpirkuma tiesībām par aptuveni 540 hektāriem zemes Zvārdē.
            Par to informē Zvārdes pagasta pārvaldes vadītājs Imants Džulis. Šovasar SIA Latio akciju sabiedrības Latvijas valsts meži vārdā piedāvājusi Zvārdes zemes īpašniekiem atpirkt viņu īpašumus. Tālākais mērķis – Aizsardzības ministrijas mācību poligona izveide it kā cēlam mērķim – atbrīvot Zvārdes zemi no sprādzienbīstamiem priekšmetiem. Zvārdes poligonā rīkotu nesprāgušas munīcijas neitralizētāju mācības, uzaicinot arī sabiedrotos no NATO alianses.
„Līdz šim visvairāk zemes pārdevušas juridiskas personas, SIA, mazāk privātie zemes īpašnieki, kas nedzīvo pagastā. Vietējie zemi nav pārdevuši”, sacīja pārvaldes vadītājs. „Ir gadījumi, ka zemes īpašnieks pārdod tikai daļu platības, pārējo patur sev. Daļu darījumu ir uzsākti, ir noslēgti vienošanās līgumi par zemes pārdošanu, kas būs spēkā līdz gada beigām. Nav zināms, ka zemes iegādes darījumi būtu nokārtoti līdz galam – ar īpašnieku maiņu zemesgrāmatā.”
Imants Džulis spriež, ka SIA Latio ir noskaidrojusi visu interesējošo platību īpašnieku nostāju zemes pārdošanas jautājumā un izteicis savus piedāvājumus, tātad arī Aizsardzības ministrijai līdz gada beigām acīmredzot būs skaidrība par labprātīgi pārdotu zemi Zvārdē. Zemes iepircēja firma vairs nekaulējas ar tiem īpašniekiem, kas nosaukuši ļoti augstu zemes pārdošanas cenu – divarpus vai trīs tūkstošus latu par hektāru, jo līdz šim piedāvātā cena bijusi 600 līdz 2000 latiem par hektāru. Esot maz ticams, ka būs vēl kādi zemes pārdošanas darījumi.
„Pēc zemes atpirkšanas piedāvājumiem grūti saprast, pēc kādiem apsvērumiem konkrētas platības interesē Aizsardzības ministriju un cik lielu poligonu vēlas veidot,” sacīja I.Džulis. „No amatpersonu dažādiem izteikumiem mācību poligonam nepieciešami 5000 vai 10000 hektāru. Visa pagasta teritorija ir 20,5 tūkstoši hektāru, no tiem Latvijas valsts meži jau apsaimnieko aptuveni 6000 hektāru, liela daļa valstij piederošās platības atrodas Aizsardzības ministriju interesējošajā zonā. Tā ka, iespējams, ar pārdošanai piedāvātajiem juridisko personu un privātpersonu īpašumiem poligona izveidei varbūt arī pietiks.”