piektdiena, 2013. gada 15. novembris

"Esam ieguvuši daudz draugu"



Publicēts laikrakstā Saldus Zeme 15.11.2013., www.sz.lv

„Esam ieguvuši daudz draugu”

DAINA MARCINKUS

SZ lasītāji nominācijā Saldus Zemes patriots visbiežāk balsojuši par biedrību VIENOTI ZVĀRDEI.

            Trešdien, kad tikāmies ar biedrības dibinātājiem VALDI MARKEVICU un ĒRIKU KRŪZU un viņu dzīvesbiedrēm ĻUBU un VERENU, bija savdabīga jubileja – pagāja gads, kopš, Ērika vārdiem runājot, „viss ļembasts sākās” – „Latvijas Avīze” publicēja Aizsardzības ministrijas viedokli par to, ka Zvārde esot bīstama cilvēkiem un viņiem būtu no turienes jāpārceļas.
Gada laikā izgaismojušies varas patiesie nolūki, militāra poligona ierīkošana Zvārdē, un sākusies plāna realizācija – tiek uzpirkti zemes īpašumu poligonam plānotajā teritorijā. Taču tas nenotiek klusi un viegli, jo zvārdenieki negrib samierināties ne ar Zvārdes kārtējo militarizāciju, ne ar puspatiesībām par Aizsardzības ministrijas darbību un plāniem.
„Ministrijā ir slikti taktiķi – viņi mums uzbruka vēlā rudenī, kad lielie darbi apdarīti un mums bija laiks ar viņiem karot”, smejas Valdis Markevics. Sākumā domubiedru grupā, bet vēlāk jau biedrības statusā zvārdenieki un viņu atbalstītāji meklēja patiesību, pieprasīja atklātu sarunu un viņu viedokļa respektēšanu.
„Mēs esam pateicīgi visiem, kas mums pievienojās; bija patīkams pārsteigums, ka tik daudziem rūp Zvārdes un tās iedzīvotāju liktenis”, Valdis sarežģītajā situācijā saskata arī pozitīvo. „Biedrību nodibinājām trijatā – mēs ar Ēriku un Egils Kreicbergs – bet tagad esam simtiem ne tikai esošie un bijušie zvārdenieki un zemes īpašnieki, savu atbalstu un palīdzību piedāvā cilvēki no visas Latvijas un ārvalstīm. Nejūtamies vieni, un tas ir ļoti svarīgi.” Zvārdenieki saka paldies Saldus novada domes deputātei Ilzei Kļavai – pēc viņas iniciatīvas Zvārdes jautājums izskatīts līdz šim augstākajā līmenī – Saeimas Pieprasījumu komisijā. Esot arī dažs labs aktīvs atbalstītājs, kas Latvijā skaļi izskanējušo tēmu izmanto savas popularitātes vairošanai, - bet lai, spriež zvārdenieki, galvenais, ka Zvārdes vārds tiek atgādināts un cilvēki aizdomājas – kāpēc sprādzienbīstamu priekšmetu klātbūtne Zvārdē tiek aktualizēta tikai tagad, pēc 20 gadu aktīvas saimniekošanas šajā teritorijā?
Pēdējās ziņas saistībā ar Zvārdi bijušas no ārzemēm. Amerikas latvietis Valdis Kārklis par plāniem Zvārdē un attieksmi pret zvārdeniekiem bija jautājis aizsardzības ministram Artim Pabrikam, kad viņš oktobra beigās viesojies pie latviešu kopienas Vašingtonā. „Ministrs esot saskaities par šo jautājumu un teicis – jā ministrijai esot nopietna interese par šo teritoriju, bet atklāt to nevarot, tas esot noslēpums. Bet lai tak zvārdenieki liekoties mierā, ar varu nevienu prom nedzīšot; valdība piedāvājot par zemi labu cenu – kas grib, var pārdot, kas negrib, lai dzīvojot uz savām bumbām,” Valdis Markevics pārstāsta. Daudzas biedrības sūtītas vēstules dažādām valsts institūcijām palikušas bez atbildes, un komunikācija šobrīd apsīkusi. „Neomulīgs klusums”, raksturo Verena Krūza.
Zvārdenieki ir pārliecināti, ka gan jānotiek atklātai diskusijai par to, ko tieši Aizsardzības ministrija vēlas darīt Zvārdē, gan arī jābūt pieejamai informācijai par zemes iegādes gaitu, jo neziņa vairo bailes. „Mēs varam salīdzināt poligona ietekmi uz cilvēku ikdienu tikai no tā, ko esam piedzīvojuši”, skaidro Ēriks Krūza. „Un atceramies, ka tā klātbūtni juta ne tikai Zvārdē, bet arī tālākā apkārtnē un Saldū. Kas paredzēts tagad? Baumas klīst visdažādākās… Ir jānotiek sarunai, un jādod cilvēkiem iespēja pateikt – ar ko viņi ir gatavi samierināties, ar ko nē. Pašlaik mums pat nav, ko vērtēt”.
Attiecībā uz zemes pārdošanu „Vienoti Zvārdei” aktīvisti uzsver – neviens nenosoda cilvēkus, kas izlemj pārdot savu zemi. Atklātība būtu nepieciešama, lai pārliecinātos – uzpirkšana notiek korekti. No pašlaik pieejamās informācijas, sarunām ar tuvākiem un tālākiem kaimiņiem esot radušās aizdomas, ka uzpircēji auž tīklu – nepiedāvā darījumu visiem pēc kārtas, bet pamīšus, atstājot tādas kā saliņas. „Kā rīkosies ar šiem īpašniekiem? Piespiedīs zemi pārdot par puscenu, draudot ar atsavināšanu?” spriež zemnieki. Tādēļ biedrība turpinās meklēt veidus, kā piespiest varas struktūras nevis manipulēt, bet izturēties pret zvārdeniekiem kā pret vienlīdzīgiem sarunu partneriem. Un atbalsts viņiem būs vajadzīgs arī turpmāk.