sestdiena, 2014. gada 4. janvāris

Riekstiņš pieļauj, ka par Zvārdes poligonu AM nav bijis labs dialogs ar pašvaldībām

Latvijas radio - 1, "Krustpunktā", 03.01.2014.
www.bns.lv
BNS: Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš pieļauj, ka par Zvārdes poligonu, kurā arī atrodas nesprāgusī munīcija un ko prezidents norādījis kā vienu no iemesliem premjera amata kandidāta aizsardzības ministra Arta Pabrika noraidīšanai, iespējams, Aizsardzības ministrijai (AM) nav bijis labs dialogs ar vietējo pašvaldību, kā arī trūkusi sabiedrības informētība.
"Varbūt kādā brīdī cilvēki jutušies tā, kā viņu emocijas nav saklausītas. Bet es nedomāju, ka Aizsardzības ministrijai būtu kādas slēptas intereses vai plāni," piektdien intervijā Latvijas Radio (LR) raidījumā "Krustpunktā" sacīja Riekstiņš.
Viņš arī norādīja, ka Latvija ir piesārņota ar neizsprāgušu munīciju, kas apdraud cilvēku drošību.
Riekstiņš pauda, ka šobrīd poligonu skaits Latvijā ir pietiekams, tomēr pēc tam, kad šā gada beigās starptautiskā operācija Afganistānā un no valsts prom dosies arī Latvijas karavīri, būs jārīko vairāk militārās mācības kaujas spēju uzturēšanai.
"Būtu būtiski izvērtēt, ko katrā no poligoniem var darīt un kādas spējas trenēt, kā arī, ko mēs varam piedāvāt arī citām valstīm," uzskata Latvijas pārstāvis NATO.
Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš līdz šim noraidījis visus "Vienotības" premjera amata kandidātus, tostarp Pabriku, neatklājot, kāpēc tieši viņa kandidatūra nav pieņemama. Prezidents vien norādīja, ka šāda lēmuma pieņemšana saistīta ar Pabrika darbu Aizsardzības ministrijā, piemēram, saistībā ar Zvārdes poligonu.
Aviācijas mērķpoligons Zvārdes pagasta teritorijā tika izveidots 1955.gadā. PSRS armija to aktīvi izmantoja vairāk nekā 40 gadu. Aktīvās bumbošanas mērķu zona atradās poligona vidusdaļā, taču aviācijas mācību lidojumu laikā izšautās raķetes un bumbas bieži krita līdz pat 5–10 kilometru rādiusā no šīs zonas.
Poligona teritorijā joprojām atrodas simtiem nesprāgušu aviācijas bumbu, kā arī citu sprādzienbīstamu priekšmetu. Zvārdes pagastā atrodams arī liels skaits Otrajā pasaules karā izmantotās šķembu munīcijas. Kopējā piesārņotās teritorijas platība ir aptuveni 12 000 hektāru.