otrdiena, 2013. gada 12. februāris

Kas apdraud Zvārdi?

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme 12.02.2013., www.sz.lv


Kas apdraud Zvārdi?

Valda Deruma, Saldus Zemes lasītāja

            Kopš pagājušā gada nogales medijos laiku pa laikam parādās informācija par Aizsardzības ministrijas nodomiem atpirkt no Zvārdes zemes īpašniekiem apmēram 10 tūkstošus hektāru zemes. Pamatojums – pasargāt cilvēkus no lielā daudzuma nesprāgušas munīcijas, kas saglabājusies kādreizējā padomju armijas poligona teritorijā. Panākta vienošanās ar Zemkopības ministriju, ka atpirkšanas starpnieks būs Latvijas valsts meži.
            Tiesa, Zvārdē pēdējos 20 gados neitralizēts liels daudzums nesprāgušu lādiņu. Pilnīgi iespējams, ka zeme tādus slēpj vēl, taču visos šajos gados nav bijis neviena nelaimes gadījuma, neviens meža un zemes apsaimniekotājs nav gājis bojā. Ap 400 šīs platības īpašnieku nav arī traucējuši spridzekļus neitralizēt, pat otrādi – viņi ziņojuši par katru atrasto priekšmetu, kas varētu būt bīstams.
            Kāpēc pēc tik ilga laika Aizsardzības ministrijā radušās tādas bažas un rūpes par cilvēku drošību? Nav redzēts neviens oficiāls dokuments, ir tikai izvietoti brīdinoši plakāti, ka šī ir bīstama teritorija. Bijušas sarunas ar daļu īpašnieku un zemes atpirkšanas cenas piedāvājumi. Iespējams, kāds vēlēsies savu īpašumu pārdot, taču vairums ir nobažījušies un sašutuši. Atjaunojot savas vai savu vecāku saimniecības, ir likti pamati nākotnei. Galu galā ne viss ir samaksājams naudā. Ministru kabinetam nosūtīta vēstule ar 900 parakstiem, taču, cik zinu, atbildes uz to nav.
            Cilvēki uztraukušies, ka viņu īpašumus tādā vai citādā veidā valsts paņems. Bažām un baumām, ka Zvārde izraudzīta iespējamām Latvijas armijas vai NATO vajadzībām, ir diezgan reāls pamats. Zvārde ir samērā mazapdzīvota. Zvārdenieki tāpat kā daudzi Latvijas iedzīvotāji netic valdībai un tās solījumiem un labiem nodomiem. Pagājušonedēļ zuda Latvijas zemnieku cerības uz ES tiešmaksājumu palielināšanu. Aiz skaļiem vārdiem par Latvijas veiksmes stāstu ir skaitļi, un tūkstošiem cilvēku ne aiz laba prāta brauc prom no Latvijas, lai izdzīvotu. Aizvainojums, pāridarījuma sāpe gruzd.
            Savulaik Zvārdes pagasta teritorijas atdošana bijušajiem īpašniekiem bija viens no Latvijas Tautas frontes Saldus nodaļas mērķiem. Pie padomju armijas poligona vārtiem notika protesta akcijas. Armijas izvākšana un zemes atgūšana bija ne tikai saimnieciska, bet simboliska un svēta vērtība. Vai toreiz kāds varēja iedomāties, ka pēc pāris gadu desmitiem nāksies protestēt vēlreiz – pret savas neatkarīgās valsts vadītājiem?
            Ja tiešām aiz pēkšņajām rūpēm par cilvēku drošību slēpjas, kas cits, jāpievienojas žurnālistes Ievas Vilmanes 8.februāra laikraksta komentāra Vājiem projektiem dod stiprus vārdus domai par svētu jēdzienu devalvāciju mūsu sabiedrībā.
            Iespējams, tā notiek tādēļ, ka kopš Tautas frontes laikiem joprojām mums nav visu tautu vienojošas, iedvesmojošas ideoloģijas. Mūsu cilvēki tiek raustīti kā marionetes un ir pakļauti kāda ministra vai partijas frakcijas kārtējai idejai.
            Laikraksts Latvijas Avīze pagājušā gada pavasarī publicēja interviju ar filozofi Maiju Apini un viņas teikto – savulaik Latvijai prognozēta tilta loma starp Rietumiem un Austrumiem. Protams, tas ir ekonomiski izdevīgi, ja vien lielai daļai cilvēku nav jādzīvo zem tilta. Aizsardzības ministrijas projekts daudziem cilvēkiem sarežģīs dzīvi un vēl vairāk mazinās ticību savai valstij.