otrdiena, 2013. gada 2. jūlijs

Grib iegūt bijušos bumbu laukus

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme, 02.07.2013., www.sz.lv


Grib iegūt bijušos bumbu laukus

Agrita Maniņa

Kopš Saldus novada domes 23.maija sēdes Zvārdes jautājumā iestājies klusums.
            Iepriekšējā sasaukuma domes 23.maija sēdē pieņēma lēmumu atbalstīt biedrības Vienoti Zvārdei nostāju iespējama militāra objekta ierīkošanas jautājumā. Kas notika tālāk?
Saeima zina
Saldus novada domes deputāte ILZE KĻAVA (Zaļo un zemnieku savienība) solīja sagatavot lēmuma tekstu. Viņa informē: „Pieņemto lēmumu izsūtīja institūcijām, ieskaitot Saeimu. Esam informēti, ka Saeima ir saņēmusi šo lēmumu; lēmums ir izsniegts visām frakcijām un komisijām, tā ka mūsu attieksme Rīgā ir sadzirdēta. Domes atbalsts ir attieksmes izteikšana, neko citu jau pašvaldība nevar izdarīt. Katrā ziņā mēs sekosim līdzi, kas notiks. Es domāju, šobrīd jautājums ir pieklusis. Lai gan – grūti pateikt, kā ir patiesībā, jo aizsardzības tēma ir saistīta ar valsts noslēpumu un mēs varam neko neuzzināt.”
Deputāts DZINTARS RUPEIKS (partija Vienotība) priekšvēlēšanu intervijā uzsvēra, ka „galvenais ir paust attieksmi un skaļi cīnīties.” Viņš saka: „Būsim reāli – dome nevar aizliegt valstij ko darīt. Varam vienīgi skaļi kliegt. Mēs, Vienotība, arī izteicām skaļi domas, lai zemju īpašnieki nepārdod zemi. Tad arī panāksim savu.”
Pērk šaha galdiņu
Biedrības Vienoti Zvārdei valdes loceklis Valdis Markevics saka: „Tagad ir pieklusums, bet nekas nav apstājies. Pirms pāris nedēļām no firmas Latio trešo reizi zvanījuši Valdim Krūzam un teikuši, ka piedāvā par zemi pēdējo cenu, vairāk nedabūšot. Ja nepārdos, tad nāks vērtētāji un būs jāatdod par kadastrālo vērtību. Viņa īpašumi ir tajā teritorijā, kas interesē Aizsardzības ministriju, tā mēs spriežam.”
Zvārdes biedrība uz savu vēstuli vēl nav saņēmusi atbildi no Valsts prezidenta Andra Bērziņa. V.Markevicam bijusi izdevība ar viņu tikties un pajautāt par atbildi. „Viņš man teica, ka esot uzdevis premjeram Dombrovskim atrast izeju un, kad tā būs, tad arī būšot atbilde. Kā tas beigsies, nav saprotams. Vai ar varu mēģinās atņemt zemi, vai savu plānu Aizsardzības ministrija pārcels uz citu vietu?...”
Zvārdenieki centušies noskaidrot, kura ir nopirkt iecerētā teritorija, bet nav uzzinājuši. „No izteiktajiem piedāvājumiem secinām, ka Aizsardzības ministriju interesē [bijušā poligona] bumbu lauks. Viņi piedāvājuši zemi nopirkt no visiem, kam, sākot no Striķiem, īpašumi ir ceļa labajā pusē. Tur vienīgā māja ir Pēķi, arī to saimniekiem vairākas reizes piedāvāts zemi nopirkt. Tā līdz kurgānam – labo pusi no ceļa, tālāk līdz Rīteļiem pa ceļam uz Auci – tikai ceļa labā puse. Kreisajā nav piedāvāts nevienam, man nav piedāvāts,” turpina Valdis Markevics. Neziņa ir laba augsne minējumiem, pat aizdomām, un cilvēki pieļauj iespēju, ka plānots nevis atmīnēšanas poligons, bet kas cits. „Kam vajadzīga tik liela teritorija, ja tikai atmīnētāju mācībām? Tām pietiktu ar dažiem tūkstošiem hektāru, kas jau tagad pieder valstij, kāpēc vajadzīgi 10 un vairāk tūkstošu hektāru? Varbūt grib bīstamo atkritumu noliktavu? Piemēram, radioaktīvos atkritumus Eiropā nav, kur likt...” tādi ir V.Markevica minējumi.
„Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Sārts vienā sapulcē ministrijā mums teica, ka viņi pagaidām zondē un izteiks piedāvājumus, tad redzēs, cik būs to, kuri vēlas zemi pārdot. Māris Bērziņš prognozēja, ka kādi 50% varētu būt, bet Sārts skaidri un gaiši pateica, ka vajadzīgs vismaz 90%. Pārējo zemi dabūtu kādā citā veidā, bet šaha galdiņu viņiem nevajag – tie ir viņa vārdi. Tagad viņi pērk šaha galdiņu, tikai kādus 400 hektārus ir piekrituši pārdot no visas platības un dažādās vietās. Vienalga pērk.”
Mieles par attieksmi
Par pieminēto Saldus novada domes sēdi Valdim Markevicam ir nepatīkami iespaidi: „Izrādījās, ka darba kārtībā mūsu jautājums nemaz nav iekļauts. Bijām aizgājuši trīs cilvēki. Kad sēdes beigās mums tomēr deva vārdu, izteicām ierosinājumu, ka novada dome varētu censties nepieļaut militāra objekta ierīkošanu savā teritorijā, ja to nevēlas. Domei taču ir diezgan liela teikšana. Diemžēl aktīvu rīcību tā arī nesagaidījām. Vēlāk uzzināju, ka pieņēmuši lēmumu – viņi nevis nepieļauj militāra objekta izveidi novadā, bet atbalsta zvārdenieku centienus nepieļaut šī objekta izveidi.