otrdiena, 2013. gada 30. jūlijs

Visu mūžu ar Zvārdi sirdī

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme, 30.07.2013., www.sz.lv


Visu mūžu ar Zvārdi sirdī

TAMĀRA KĻAVIŅA

Sestdien Zvārdē bija svētki. No malu malām Striķu muižā ieradās zvārdenieki, pavisam vairāk nekā 100.
            Daļa atnāca vai atbrauca no tuvīnām vietām, jo aizvien dzīvo Zvārdes pagastā, citi ceļu uz savu bērnības un jaunības zemi vai vecāku dzimto pagastu mēroja no dažādām Latvijas vietām. Kāda sirmgalve, sasveicinoties ar sen neredzētu bērnības draudzeni, sacīja: „Tāds mums, zvārdeniekiem, liktenis. Karš un poligons mūs izdzenājis pa pasauli.” Visi saņēma skaistas salidojuma medaļas un, gaidot pārējos, aplūkoja fotoizstādi par Zvārdi, skatījās filmu par Vides aizsardzības kluba un Tautas frontes aktīvistu rīkotām akcijām pret poligonu Zvārdē Atmodas sākumā, atpazina sevi, kaimiņus, draugus.
Salidojuma rīkotāji, pagasta pārvaldes darbinieki un brīvprātīgie palīgi, bija parūpējušies, lai tikšanās ilgi paliktu ļaužu atmiņā. Aizkustinošs bija svētbrīdis Zvārdes brīvdabas baznīcā. Mācītājs Ivars Eisaks sprediķī atgādināja par pārbaudījumiem, ko nācies nest pagasta ļaudīm, zemei. Viņš Zvārdes agrāko skaistumu salīdzināja ar Jeruzalemes seno skaistumu, no kā šodien palikusi vien tikko nojaušama atblāzma. Tādi raudu mūri, kāds ir Jeruzalemē, ir atrodami arī Zvārdes bijušajās mājvietās, baznīcu pakalnos, skolu un  sabiedrisko ēku vietās. Taču katrs pārbaudījums ir ļaudis padarījis stiprākus un iemācījis lēti neatdot to, kas iegūts grūtībās. Skaistu namu izpostītā vietā atkal var uzcelt tikai tas, kas to vēlas savā sirdī.
Ekskursija pa pagastu daudziem bija arī atgriešanās pagātnē. Ik pieturā bijušie un tagadējie zvārdenieki apspriedās, kur dzīve aizvedusi kaimiņus, skolasbiedrus, draugus. Kurš pārnācis un kurš nav pārnācis no kara, kāda bijusi saimniecība. Lai gan pagasts bijis liels, tomēr vienā galā labi zinājuši par otrā gala saimnieku rocību, ģimenēm. Atcerējās dažu kolorītu zvārdenieku īpatnības. Zvārdenieku acīm krūmu un mežu vietā arvien bija veikals, pienotava, pagastnams, skola, baznīca, nespējnieku nams... Taču ne jau viss ir tikai pagātne. Daudziem bija pārsteigums, ka ir sakoptas vietas, kurās jūt īsta saimnieka roku. Izkopta Čunku jeb Svētaiņu ezera apkārtne. Ezeram ir vairāki saimnieki, bet salidojuma dalībnieki ciemojās skaistā vietā pie Jura Kreicberga. „Mēs sākām saimniekot nevis no nulles, kā dažkārt par mums rakstīts, bet no mīnusa, jo krūmiem bija aizaudzis pat šis pagalms, kur jūs stāvat,” par atgriešanos senču zemē ciemiņiem sacīja Vārpu saimnieks Valdis Markevics. Bet atjaunotajos Pēčos daudzi atzinās, ka negribas doties prom, jo ik solī jūtama saimnieku liela pietāte pret savu dzimto vietu.
Ķērkliņu baznīcā uzkāpt daudziem palīdzēja atmiņas par to, ka kāds reiz kristīts, citam tur bijušas iesvētības, kādam laulāti vecāki, kāds bijis mazs, kad uz dievkalpojumu līdzi ņēmuši vecāki. Lai gan caur ieejas aili baznīcas drupās iet bīstami, vairāki iegāja un pakavējās pārdomās vai lūgšanās.
Sāpīgi bija atrasties Rīteļu kapsētā, kas bijusi izraudzīta par bumbu mešanas mērķi aviācijas poligona laikā. Ļaudis pie kapsētas izliktajā sarakstā lasīja tur apglabāto uzvārdus un mājvārdus, atcerējās pazīstamas dzimtas un vietas. Tikai nedaudzas kapu kopas bija atrodamas pēc poligona slēgšanas sabumbotajā kapu laukā, tuvinieki nu tās atjaunojuši un kopj.
Lapsās, kur agrāk bija poligona vadība un karavīri, salidojuma dalībnieki ar interesi izpētīja fotoizstādi par pirmskara un pēckara dzīvi apkaimē, bet atceļā skanēja aicinājums atjaunot kādreizējās poligona caurlaides mazo namiņu, jo tas tomēr ir būtiska Zvārdes vēstures liecība.
Pēcpusdienā salidojuma dalībniekus iepriecināja Zvārdes amatierteātris ar skeču Nopietni pa jokam, Zvārdes zemessargu koncerts un akordeonistu ansambļa Akords priekšnesumi.
Kādreizējais tautfrontietis, Vides aizsardzības kluba vadītājs Arvīds Ulme Saldus Zemei sacīja: „Zvārdenieku salidojumā jūtos mazliet dīvaini, jo ir sajūta, ka jātaisa jauna sacelšanās. Piekrītu komponista Jāzepa Vītola sacītajam, ka esmu par Latviju bez partijāmun šķirām. Ja tiem, kas šodien kāro pēc Zvārdes zemes, dod iespēju izpausties, viņi jebkādiem līdzekļiem savas ieceres centīsies īstenot. To es saku par ieceri Zvārdē atkal veidot militāru objektu ar nezināmiem mērķiem. Ja zvārdenieki sākuši apvienoties, viņu zemes kārotāji būs spiesti paiet malā. Ministrijā ir izperēta ideja, kas tur, Rīgā, šķiet laba, un kāds domā, ka paši zvārdenieki neiebildīs. Bet vietējie nav ar pliku roku ņemami. Kad Atmodas sākumā cilvēki ieradās piketēt pie poligona vārtiem, šķita, ka mūsu ir maz. Bet šādām akcijām bija liela loma, tās ietekmēja sabiedrību un lēmumu par poligona aizvākšanu no Zvārdes. Stāvējām pie poligona vārtiem, bet patiesībā nebija lielas ticības, ka varēsim ko mainīt, jo spēka struktūras bija armijnieku pusē. Vajadzēja tikai vienu zvanu, un mēs visi pieredzētu represijas. Bet cilvēki nebaidījās un iestājās par kopīgu mērķi, un poligona šeit vairs nav.”
„Zvārdeniekiem vienmēr bijis mugurkauls. Zviedru-poļu kara laikā 1718.gadā poļi siroja pa zvārdenieku mājām un tā nokaitināja vietējos, ka viņi nosita 50 karavīru. Kurzemes hercogs bija sagājis naidā ar Poliju un ziepes būtu lielas, bet hercoga padomnieks ieteica tūdaļ paziņot nevis par izrēķināšanos ar poļiem, bet sūdzēties, ka vietējiem vairs nav paciešama laupīšana un vardarbība,” sacīja kādreizējais zvārdenieks, tagad rīdzinieks, vēstures zinātņu doktors Arnolds Bērzs.
„Manu vecāku mājas ir Jaunserži netālu no Vimbas kroga. Izbraucām divos pajūgos no mājas 1944.gada 5.novembrī, jo no 18.novembra līdz 1945.gada 23.februārim tur bija Kurzemes fronte, šurpu turpu mājai tā pārgāja piecas reizes un nekas nebija palicis, tādēļ vairs neatgriezāmies. Neticu, ka tos, kas tagad iedzīvojušies Zvārdē, kāds varētu izlikt no mājām un īpašumiem. Bet tiem, kuri paši nespēj apsaimniekot un kam jaunie šurp nenāks, vienmēr ir izvēle pārdot valstij.”
Ainai Opeltei no Zvārdes pagasta Jaunplaisām salidojumā bija liels prieks satikt savus draugus, citus novadniekus. „Atceros tautfrontiešu rīkotu gājienu uz Rīteļu kapiem. Bija līdzi karogi, dziedājām. Gribējām parādīt, ka poligonam Zvārdē nav vietas. Arī karš Zvārdē bija nesis lielu postu. Bijām izbraukuši bēgļos, un mamma vairs negribēja atgriezties. Rīgā grosmammai bija liela māja, būtu varējuši dzīvot. Bet bijām pieci bērni, mamma beidzot piekrita palikt, jo Rīgā iztikt būtu grūti. Atgriezāmies, bet lauki bija pilni sašautiem tankiem un krievu zaldātu līķiem. Mamma visus apglabāja, lai neizceļas slimības. Kolhozs atņēma zirgu ar kumeļu, govi ar teli, par darbu maksāja kādu nieku graudā. Gājām septiņus kilometrus ar kājām uz skolu Striķos, un es nenokavēju nevienu stundu. Viendien nācu no skolas, un purva malā stāvēja vilks. Tas gan pazuda, bet nospriedu, ka gar purva malu atkal iznāks pretī. Vienās bailēs tiku mājās. Zvārde ir mana bērnība.”
Saldeniece Hilda Grietniece ir dzimusi zvārdeniece, un viņas īpašums netālu no Ķērkliņu baznīcas. „Tur vēl ir palikuši mājas četri pamatakmeņi, bet mūsu ģimene kopj mežu,” viņa sacīja. „Man ir meita, mazmeitas, mazmazmeita un mazmazdēls, viņi zinās, ko ar Zvārdes zemi darīt. Tagad cīnos, lai to man neatņem. Vienai no pirmajām Latio piedāvāja to pārdot. Zvanīja trīs reizes, bet atbildēju, ka savu tēvu zemi nepārdošu. Es taču tur neko nedarot, piedāvāja augstāku cenu, bet nepiekāpos. Salidojumā jūtos ļoti labi, ir daudz pazīstamu cilvēku, bet daudzi jaunie jau ir pieauguši un ar savām ģimenēm.”
Salidojuma dalībnieku pateicība pasākuma rīkotājiem – Zvārdes pagasta pārvaldei un aktīvo zvārdenieku grupai, Zemessardzes 45.nodrošinājuma bataljona komandierim pulkvežleitnantam Andrim Riekstam un viņa vadītajiem vīriem par precīzu un labi paveiktu darbu, kā arī pasākuma atbalstītājiem – zemnieku saimniecībai Mārtiņi un Sia Timberlux Group.