sestdiena, 2013. gada 7. decembris

Kritizē politiķu priekšvēlēšanu aktivitātes

Publikācija laikrakstā Saldus Zeme 03.12.2013., www.sz.lv


Kritizē politiķu priekšvēlēšanu aktivitātes

ANDRA VALKĪRA

Valsts prezidenta Andra Bērziņa tikšanās ar reģionālomediju pārstāvjiem notika dienā pirms Zolitūdes traģēdijas.
            Ministru prezidents Valdis Dombrovskis vēl nebija demisionējis, bet valsts prezidents jau tad izteica neapmierinātību, ka politiķiem sācies priekšvēlēšanu laiks. „Latvijā sākusies priekšvēlēšanu kampaņa, kas reizēm rada ne visai izskaidrojamu rīcību no dažādu grupu un cilvēku puses. Tas dod zināmu nokrāsu visiem pasākumiem. To saistībā ar Eiroparlamenta vēlēšanām īpaši izjutu Sējēja balvu pasniegšanā,”teica A.Bērziņš.
Jau apritējis gads, kopš Aizsardzības ministrija sāka runāt, ka Zvārdes pagastā ir bīstami dzīvot. Atklājās ideja par iespēju tur veidot militāru mācību bāzi. Neliela daļa zvārdenieku izteikuši vēlmi zemi pārdot, bet pārējie izveidoja biedrību un cīnās par savu nākotni Zvārdē. Vai zināt, kādi ir valdības plāni Zvārdē?
„Par šo jautājumu ar jums runājām pirms pusgada preses konferencē. Es savu toreiz jums doto solījumu izpildīju. Aicināju visas atbildīgās institūcijas šo gaišo ideju pārvērtēt. Bet valdība ir tik vienots veidojums, ka nav vēl paspējuši to izdarīt. Centīšos viņus atkal pakurbulēt, šo jautājumu tomēr noņemt no dienas kārtības. Vienalga kādā veidā, bet tas ir jāatrisina.”
Vai valdībai nevajadzēja ātrāk reaģēt uz situāciju Liepājas metalurgā?
„Notikušais tiks izvērtēts maksātnespējas procesā. Tas, ka valsts garantētais kredīts netika pietiekami uzraudzīts, ir pilnīgi skaidrs. Mans personiskais viedoklis, vēl strādājot bankā, bija, ka uzņēmuma attīstība tomēr ir īpašnieku rīcība un atbildība, bet acīmredzot politiskā doma toreiz bija citāda.”
Kādu redzat nelielo lauku skolu nākotni? Vai jādomā par to saglabāšanu, vai jāorientējas uz lielajām skolām?
„Uzskatu, ka izcili un vērtīgi, ja apvieno 1.līdz 6.klasi ar pirmsskolas mācību iestādi, kā tas ir Kuldīgas novada Padurē. Jāvērtē, kā bērns var saņemt labāko iespējamo. Atbilde par skolu tīkla attīstību nav vienkārša, jo novadi ir dažādi. Ja pirmās sešas klases var noturēt tuvāk pie mājas, sevišķi laukos, tas ir labāk, jo bērni daudz vairāk iegūst ar darbu mājās, nevis vadāti ar autobusu rītos un vakaros. Izglītības reforma ieviesīs korekcijas, ceru, ka finansējums, pārdalot valsts un pašvaldības daļu, aizies arvien vairāk pašvaldību rokās. Tās izlems, kā rīkoties.”
Kā vērtējat, ka Rīgā deklarētajiem būs atšķirīga braukšanas maksa sabiedriskajā transportā nekā citiem? Tas provocē uz pašvaldību atbildes reakciju.
„Uz lauku ceļiem uzliks maksu pilsētniekiem? Saprotu šī jautājuma nopietnību. Ceru, ka būs laiki, kad Latvijā būs vienāda vispārējā politiskā izpratne visā tās teritorijā. Neviens nešaubās, ka pašvaldību loma savas dzīves regulēšanā ir jāpalielina. Daudz pašvaldību to veiksmīgi dara. Svarīgi, kā tiek atrasts līdzsvars starp valsts un pašvaldību interesēm. Kad iestājies priekšvēlēšanu periods, grūti novērtēt, kur beidzas politika, kur sākas reālā dzīve. Šis ir pats sliktākais laiks šādu projektu vērtēšanai. Tā ir partiju cīņa. Jautājums ir arī par pašvaldību izlīdzināšanas fondu. Tas karājas gaisā. Ministrijas nevar savā starpā sadalīt, kura par to būs noteicēja. Nevajag par šo jautājumu runāt emocionāli, jāskatās praktiski. Emocionāli vārdus var salikt rindā tā, ka nesaproti, vai tā ir cūka vai saule. Rīgā strīdīgs ir jautājums, kurš ir rīdzinieks un kurš laucenieks. Es sevi uzskatu par laucenieku, liela daļa Latvijas jaunatnes uz laiku kļūst par rīdziniekiem.”
Vai nepieciešama valsts mēroga sporta biedrība, kurā jaunieši varētu gatavoties dzimtenes aizstāvībai?
„Situācija ir sarežģīta. Ja ko līdzīgu veidotu, tad to vajadzētu saistīt ar skolām un izglītības sistēmu. Līdz šim bija problēmas sporta attīstībā. Ceru, ka pēc vēlēšanām politikā ienāks jauni cilvēki, kas to sapratīs un risinās sporta attīstību savādāk. Vairāk tiks veltīts pūļu jaunatnes sporta aktivitātēm. Vajadzētu atgriezties pie obligātām peldēšanas nodarbībām skolēniem. Ievērojamas problēmas sporta attīstībai rada arī atšķirīgais novadu lielums. Nekas neliedz veidot sporta biedrību.”
Kā vērtējat Jaunsardzes darbību?
„Novērtēju Jaunsardzes kustību Latvijā. Skatījos 18.novembra parādi, kurā soļoja liela grupa jaunsargu, un priecājos. Uzskatu, ka pašvaldībām jāatbalsta šī organizācija, jo apmēram trīsdesmit procentu jaunsargu savu dzīvi saista ar militāro karjeru. Viņi ir Latvijas patrioti. Prasības profesionālā armijā ir augstas un turpinās augt, tāpēc jaunsargu sagatavotībai ir liela nozīme. To pārrunājām ar Aizsardzības ministriju, jo vienulaiku bija sūdzības, ka tiek samazinātas prasības, lai iekļūtu profesionālajā dienestā.Jaunsardzes līmenis aug, protams, tam jābūt ciešā sasaistē ar pašvaldībām.”
Pētījumi liecina, ka Latvijā dzīvojošajiem ir vienas no zemākajām algām Eiropā. Rīga ir viena no dārgākajām pilsētām. Kā jūs domājat, kas ar dzīves līmeni un nākotnes attīstību notiks pēc eiro ieviešanas?
„Negribu piekrist, ka zemākais ienākumu līmenis. Citi apgalvo, ka Latvijā ir lielākais aplokšņu algu īpatsvars. Šos ienākumus nekur nepieskaita. Lai tos varētu palaist legālā apritē, Latvijā tuvākajā pārskatāmajā laikā būs jāsasniedz Eiropā vidējais neapliekamā minimuma rādītājs, kas ir apmēram 1000 eiro. Tad arī parādīsies, kādi ir reālie ienākumi. Izdevumi, kas saistīti ar eiro ieviešanu, gulsies uz katru no mums, bet tas būs īss laika periods. Piederība otrai lielākajai pasaules valūtai mums dos impulsu visai tautsaimniecībai. Tas ir pierādījies visur, kur ieviests eiro. Saprotu to cilvēku izjūtas, kas dzīvo tālāk no pilsētām. Skaidras naudas pieejamība vietām ir ļoti ierobežota, tāpēc zināmu laiku tas radīs problēmas. Valsts pienākums ir mazāk stāstīt pasakas un nesūtīt bezvērtīgus papīrus, bet mēģināt atrast praktiskos ceļus, lai vismaz vairums iedzīvotāju bez galvassāpēm varētu naudu samainīt un saņemt.”