piektdiena, 2013. gada 13. decembris

"Paldies Valsts prezidentam par atbalstu"

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme, 13.12.2013., www.sz.lv


„Paldies Valsts prezidentam par atbalstu”

TAMĀRA KĻAVIŅA

Par vienu no argumentiem, kādēļ jaunas valdības veidošanu neuztic aizsardzības ministram Artim Pabrikam, Valsts prezidents minēja Pabrika nostāju Zvārdes jautājumā.
            Paši Zvārdenieki to uzskata par nozīmīgu faktu. Biedrības Vienoti Zvārdei valdes loceklis VALDIS MARKEVICS vakarrīt sacīja: „Zvārdenieki priecājas un ir gandarīti, jo Zvārde ir tik nopietns arguments, ka to minēja Valts prezidents. Tas apliecina, ka iepriekš padarīts nozīmīgs darbs, lai viņš izprastu situāciju. Biedrība savulaik bija nosūtījusi vēstules daudzām amatpersonām, taču Valsts prezidents bija vienīgais, kas uz vēstuli nebija atbildējis. Tādēļ šo publisko paziņojumu par Pabrika kandidatūras noraidīšanu uzskatām par vislabāko un visprecīzāko atbildi.
Bija lielas bažas, ka Pabriks, mērķtiecīgi un neatlaidīgi tiecoties uz valdības vadītāja amatu, varētu to iegūt, un tad jau ar vēl nopietnākām svirām viņš spētu panākt militāra mācību poligona izveidi Zvārdē. Prezidents nav noskaņots piekāpties. Līdz šim mazliet šaubījāmies par viņa nostāju Zvārdes jautājumā, tagad tā ir izteikta nepārprotami. Iespējams, viņš notikumu gaitu līdz šim varbūt arī nevarēja ietekmēt, bet tagad, kad bija piemērota situācija, skaidri pauda savu attieksmi.
Man piezvanīja zvārdenieks Pēteris Elferts, kas tagad ir Solvitas Āboltiņas padomnieks un iepriekš bija Latvijas vēstnieks Īrijā. Kad Valsts prezidents bijis darba vizītē Īrijā, Pēteris Elferts viņam skaidrojis, kāda ir situācija Zvārdē un kādēļ pret Aizsardzības ministrijas plāniem iebilst paši zvārdenieki.
Nepavisam nav taisnība, ka Zvārdes jautājuma saistību ar ierobežotas pieejamības informāciju Valsts prezidents minēja neveikli. Drīzāk šī piebilde nozīmē, ka Valsts prezidentam ir informācija par kādām ne īpaši skaidrām darbībām saistībā ar Zvārdi. Ne velti pēc tam, kad viņš bija noraidījis Pabrika kandidatūru pirmoreiz, radio par vienu no argumentiem minēja Zvārdi un trīs miljonus latu. Bet varbūt Valsts prezidents mazliet kariķēja Aizsardzības ministrijas amatpersonu izvairīšanos no konkrētām atbildēm, aizbildinoties ar valsts noslēpumu. Mēs ar tādu situāciju sastapāmies Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē, kur piedalījāsAizsardzības ministrijas darbinieki. Uz konkrētiem jautājumiem viņi atbildēja, ka tā ir ierobežotas pieejamības informācija, ko viņiem nav tiesību izpaust. Mēs to uzskatījām par muldēšanu un atrunām, jo publiskā telpa tajā laikā jau bija pilna ar informāciju par Zvārdi.
Biedrības Vienoti Zvārdei vārdā nosūtīsim apsveikumu Valsts prezidentam Ziemassvētkos un pateiksimies par skaidro attieksmi pret mūsu galveno problēmu – poligona veidošanas ieceri.”