trešdiena, 2013. gada 23. janvāris

Nepārdošu ne pēdu zemes !!!

Publicēts Saldus Zeme 15.01.2013 www.sz.lv

“Nepārdošu ne pēdu zemes...”
TAMĀRA KĻAVIŅA
“Sirds ir pilna, jo nupat izlasīju ceturtdienas Latvijas Avīzē rakstu par Zvārdi, un rakstīts tas pats: mūsu zeme bīstama, tādēļ drošības dēļ atpirks, bet, ja nepārdosim, atsavinās,” sacīja Zvārdes pagasta Andulaišu saimnieks, ilggadējs mežu darbinieks JURIS KREICBERGS
“Lasu atkal, cik ļoti nedroši ir dzīvot un saimniekot Zvārdē, bet tā nav taisnība. Apsaimniekoju 160 hektāru zemes un zinu, kas tajā ir un kā nav. Gadiem esmu strādājis un kopis. Pagājušajā gadā laukus apstrādāju ar dziļirdinātāju, lai uzlabotu augsnes aerāciju, apstrādes dziļums bija 50 līdz 70 centimetru, un nekas sprādzienbīstams neatradās. Daļu Zvārdes platības lauksaimniecībā izmantoja pat poligona laikā, arī jaunākos laikos izmanto lauksaimniecībā, stāda un kopj mežus. Nepavisam nav tā, ka munīcija mētājas malu malās.
Neatrasta varētu būt galvenokārt Otrā pasaules kara munīcija, un visdrīzāk tā ir mežos vai purvos, kur grūti piekļūt. Pārējo Zvārdes teritoriju krustu šķērsu izstaigājuši un izrakņājuši melnie arheologi, vietām kādreizējās tranšejas viņi atjaunojuši tikpat dziļas, kādas bija kara laikā. Meklē un savāc pārdošanai noderīgo, bet, ja atraduši kaut ko sprādzienbīstamu, atstāj un pēc laika paziņo policijai. Kas bija sameklējams augsnes virskārtā vai mazliet zem tās, sen jau ir savākts metāllūžņiem. Lai vieglāk ieraudzītu un salasītu, pie Rīteļu kapiem, kur poligona laikā meta bumbas, pat vairākkārt dedzināja kūlu.
Dēls ara zemi Lielaucē un atrada trīs spridzekļus, tūdaļ ziņoja pa telefonu 112. Viņu savienoja ar Dobeles policiju. Bet spridzekļi turpat mētājās vēl pēc vairākām dienām. Ja jau valsts tik ļoti rūpētos par mūsu drošību, tiem vajadzēja būt savāktiem un iznīcinātiem iespējami īsā laikā.
Uzskatu, ka nesprāgušās munīcijas neitralizētājiem bija uzdevums obligāti sameklēt sprādzienbīstamus priekšmetus, lai kāda amatpersona pierādītu Zvārdes milzīgo bīstamību, un viņi uzdevumu pildīja — Latvijas valsts mežu teritorijā 12 tādus atrada. Bet vai šīs fakts liecina par vispārējo šīs teritorijas bīstamību? Ja Aizsardzības ministrijai tik ļoti rūp drošība, lai arī mūsu platības pārmeklē un attīra, bet neliedz strādāt. Ir valstis, kur cilvēki dzīvo vulkānu pakājē un citās bīstamās vietās, bet neviens negrasās viņu mājas atsavināt. Katrs atbild par savu drošību. Kādēļ mums būtu jāpamet savi īpašumi?
Pagaidām grūti pateikt, kas īsti stāv aiz Zvārdes zemes pircējiem Latvijas valsts mežiem. Labprātīgi es nevienu pēdu savas zemes nepārdošu, jo tajā ielikts ļoti daudz pūļu un daudzi dzīves gadi. Zemes piespiedu atsavināšana, ar ko mums draud augstas valsts amatpersonas, ir ņirgāšanās par mums, kas strādājam Zvārdē. To pieļaut nedrīkstam. Tik vienkārši mēs nepadosimies.”
Vēstuli Zvārdes pagasta zemes īpašnieku aizstāvībai ikviens šonedēļ var parakstīt gan Zvārdes pagasta pārvaldē, gan kādreizējās Sesiles mežniecības ēkā Novadnieku pagasta Saldeniekos. Vēstuli publicējām Saldus Zemes 8. janvāra numurā.