trešdiena, 2013. gada 23. janvāris

Vai iedzīvotājus otrreiz izdzīs no Zvārdes?

Publicēts 18.12.2012. Saldus novada laikrakstā Saldus Zeme www.sz.lv

Vai otrreiz izdzīs no Zvārdes?
TAMĀRA KĻAVIŅA
Piektdien Zvārdes pagasta Vārpās, Markevicu ģimenes saimniecībā, dzīvojamās mājas viesistaba bija satrauktu ļaužu pilna. Visus bija pulcējusi viena doma — kas turpmāk plānots Zvārdē?
Vairāku valsts amatpersonu izteikumi Latvijas Avīzē un intervija ar Zemkopības ministrijas Meža departamenta vadītāju Arvīdu Ozolu Latvijas radio liek secināt, ka iecere atpirkt īpašumus Zvārdē nav no zila gaisa grābta. Kaut gan tā tiek pamatota ar vēlmi garantēt iedzīvotāju drošību, Vārpās sabraukušie nešaubījās, ka īstais iemesls ir kāds cits, iespējams, saistīts ar valsts aizsardzības tālejošiem mērķiem.
Kam un kādēļ vajadzīga Zvārde?
Pie ministru prezidenta Valda Dombrovska runāt par Zvārdi bijusi zemkopības ministre Laimdota Straujuma un aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Publiski pieejamā informācija liecina, ka nākamā gada sākumā valsts akciju sabiedrība Latvijas valsts meži Zvārdes pagastā zemes īpašniekiem izsūtīs piedāvājumu par noteiktu cenu nopirkt viņu īpašumus, tos attīrīt un apmežot. Kādēļ būtu jāpērk un kas notiks, ja viņi labprātīgi nepārdos, — satraukti pārsprieda Vārpās sabraukušie.
“Pēc Arvīda Ozola trešdien Latvijas radio sacītā mēs it kā nesaprotam, cik bīstamā vietā dzīvojam. Ja īpašumus nepārdosim par Latvijas valsts mežu piedāvāto cenu, mūs piespiedīs tos atstāt. Tas atgādina situāciju 1954. gadā, kad Zvārdē izveidoja aviācijas poligonu un cilvēkiem bija jāatstāj mājas. Bet tad skaidri pateica, kādēļ šī teritorija jāatbrīvo Tagad runā par bīstamību šeit saimniekot, bet kāds ir īstais iemesls?” neizpratnē ir Vārpu saimnieks Valdis Markevics. “Vai atgriežas padomju gadu visatļautība, kad neviens nerēķinājās ar iedzīvotāju domām? Esmu ieperinājies pašā Zvārdes centrā, saimniecību izveidoju tukšā vietā, un tagad man tā būs jāatstāj? Kam un kādēļ šī teritorija vajadzīga?. Kad pie pagasta robežas izlika zīmes par bīstamo teritoriju, pasmaidīju. Nospriedu, ka Rīgā kāds  attapies pēc 20 gadiem. Tagad saprotu, ka zīmes bija tikai pirmais solis.”
Klātesošie nevarēja atcerēties gadījumu, ka Zvārdē kāds būtu saspridzinājies tad, kad poligonā kolhozi ganīja lopus un pļāva sienu, ne pēdējos 20 gados, kad ir intensīva mežizstrāde un mežu atjaunošana, daudzviet atjaunotas lauksaimniecības platības.
“Nezin kādēļ pēc daudziem gadu desmitiem šī teritorija kļuvusi tik bīstama, ka par to radusies valsts interese. Zvārdes nosaukšana par īpaši bīstamu teritoriju ir tikai aizsegs kaut kādam citam nodomam, tādēļ vajadzīgas amatpersonu konkrētas atbildes uz mūsu konkrētiem jautājumiem,” pauda Imants Raļļa. Viņam piekrita arī ilggadēji mežu dienesta darbinieki, kas bija ieradušies Vārpās.
Bīstamības latiņa par augstu
Zvārdes pagasta pārvaldes vadītājs Imants Džulis sacīja, ka Latvijas valsts meži bija lūguši Bruņoto spēku štābam Latvijas valsts mežu apsaimniekotajā teritorijā Zvārdē pārbaudīt, vai nav sprādzienbīstamu priekšmetu. Oktobrī tur atrasts 12 šādu priekšmetu. Drīz pēc tam publicēja Aizsardzības minsitrijas informāciju, ka visa teritorija ir ļoti bīstama un vajadzīga valsts iejaukšanās, lai garantētu cilvēku drošību.
Imants Džulis informēja: ”Sazinājos ar Arvīdu Ozolu, un viņš apgalvoja, ka sliktākais variants varētu būt ierobežojumi pārvietoties noteiktā teritorijā. Manuprāt, Zvārdes bīstamības latiņa pacelta tik augstu, lai īpašumus varētu nopirkt par ļoti zemu cenu. Zvārdē šogad atrasts tikai nedaudz vairāk sprādzienbīstamu priekšmetu nekā Pampāļos un Kursīšos, taču situācija nav dramatiska. Pusotru miljonu latu valsts varētu izmantot, lai attīrītu Zvārdes teritoriju, nevis censtos atpirkt īpašumus vai ierobežot saimniecisko darbību.”
“Pirms apmēram gada tikos ar Aizsardzības ministrijas darbinieku Rikveili, viņš apjautājās par Zvārdi, par atmīnēšanu un minēja, ka NATO prasa šādās teritorijās garantēt iedzīvotājiem drošību. Rādīja shēmu, ka Zvārdē neitralizēts salīdzinoši daudz sprādzienbīstamu priekšmetu. Bet uz Zvārdit arī atved iznīcināt munīciju no citām vietām, tas neliecina par teritorijas bīstamību,” uzsvēra I. Raļļa.
“Ja jau par mums tik ļoti grib rūpēties, es gribētu pieteikt, lai īpašumu Zvārdē pārmeklē un atmīnē. Man šķiet, ka diez vai ko bīstamu atradīs,” sacīja cits saimnieks. “Ja būs zonējums ar bīstamām un mazāk bīstamām vietām, gribu to redzēt. Mēs nevēlamies  būt masa, ar ko ministrijās nerēķinās.”
“Ir vajadzīga skaidrība, kas te īsti domāts — atmīnēs, atpirks —, lai zinām, ko darīt,” kāds piebilda. Visi bija vienisprātis, ka nedrīkst pieļaut piespiedu labprātīgu zemes atsavināšanu vai zemes īpašnieku tiesību ierobežošanu ar administratīvām metodēm.
 Vēlas dzirdēt skaidru valodu
“Neesmu zvārdenieks, un man šeit nav īpašumu, bet ar Zvārdi esmu saistīts jau ļoti daudzus gadus. Manuprāt, ir jāuzraksta kopīga argumentēta vēstule un jānosūta amatpersonām, lai viņas argumentēti paskaidro, kādēļ šeit nepieciešams atpirkt īpašumus un kā tas notiks, kā arī — lai pamato publiski izskanējušās informācijas patiesumu vai nepatiesumu. Ir vajadzīga skaidra valoda,“ ieteica mednieku kolektīva Zvārde vadītājs Māris Bērziņš. “Ja Latvijas valsts meži zemi pirks par 1000 latiem hektārā, esmu pārliecināts, ka 90% īpašnieku pārdos. Ja Zvārde ir vajadzīga valsts stratēģiskām interesēm, jābūt adekvātai kompensācijai par īpašumiem. Latvijas valsts mežiem nākamgad īpašumu iegādei iedots pusotrs miljons latu, un tā īpašumus pirks. Kā izdarīs — noteikti ir izdomāts.”
Tikšanās dalībnieki vienojās līdz šodienai iesniegt savus jautājumus Zvārdes pagasta pārvaldei, lai tā tos nodod Saldus novada domei sūtīšanai uz Aizsardzības ministriju, Zemkopības ministriju, ministru prezidentam un Pašvaldību savienībai.
No Meža departamenta direktora Arvīda Ozola intervijas Latvijas radio 12. decembrī: “Mēs nevaram piespiest zemi pārdot, bet tikai izteikt piedāvājumu pirkt par tirgus cenu. Latvijā ir nekustamo īpašumu vērtēšanas standarti un sertificēti vērtētāji. Minētajā teritorijā ņems vērā, ka apsaimniekošana nav normāla. Ir virkne piesardzības jautājumu, jo bijusi gan padomju laika bumbotava, gan Kurzemes katla robeža.
Priekšlikumus zemes iegādei [Latvijas valsts meži] varētu izteikt no nākamā gada sākuma, bet tas nebūs zemes atsavināšanas piedāvājums. Atpirkšana būs mīkstākais variants. Aizsardzības ministrija uzskata, ka, iespējams, teritorija ir jānorobežo un jānosaka stingri uzturēšanās ierobežojumi. Tas zemes īpašniekiem varētu būtiski apgrūtināt saimniecisko darbību, pretī neko nedodot. Turpretī, pārdodot īpašumu, cilvēkiem būtu nauda. [Īpašumu iegāde Zvārdē] Latvijas valsts mežiem visdrīzāk būs kompromiss starp saimniecisko izdevīgumu un drošības gatantēšanu. [Teritorijas sanācija] varētu prasīt 20 līdz 30 gadu optimistiskākajā variantā. [Ja iedzīvotāji labprātīgi nevēlēsies īpašumus pārdot], tas jau būs valdības jautājums. Ja Zemkopības ministrija un Aizsardzības ministrija ierosinās līdzīgu jautājumu par citām teritorijām, kurās nepieciešama ilgstoša sanācija un speciāls režīms, to izskatīs.”
'
PĒTA KARTI. To saglabājis bijušais Zvārdes mežsargs Ēriks Krūza (otrais no labās). Kartē redzamas 9x9 kilometru aviācijas mērķpoligona robežas un tam pieguļošā teritorija. Atzīmētas intesīvi bumbotās vietas, bet ik pa laikam karavīri tur savākuši un iznīcinājuši nesprāgušo munīciju.
BRĪDINĀJUMA NORĀDE pie Zvārdes pagasta robežas.
FOTO — TAMĀRA KĻAVIŅA