trešdiena, 2013. gada 23. janvāris

Vai zemes pircējam Zvārde būs mazāk bīstama?

Saldus zeme 17.01.2013

Vai zemes pircējam Zvārde būs mazāk bīstama?
Saldus Zemes redakcijai savas pārdomas par Zvārdi uzrakstījis bijušais ciecernieks Zigfrīds Cīrulis.
“Izlasīju Saldus Zemes 8. janvāra numurā rakstu “Aicina parakstīt vēstuli par Zvārdi” un citus rakstus, kuros pausts zvārdenieku satraukums un neziņa par savu īpašumu apsaimniekošanas nākotni.
Ir skumji, ka vairākas amatpersonas atklātības laikā ar savu rīcību rada noslēpumainības izjūtu, vairo nezināšanu, neuzticēšanos un iedzīvotājus noved tuvu izmisumam.  Amatpersonām, deputātiem un pat ministriem piemīt filigrāni noslīpēts ieradums runāt tā, lai neatklātu jautājuma patiesos apstākļus un nodomus. No Aizsardzības ministra Arta Pabrika  un ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta  direktora A. Rikveiļa, Meža departamenta meža nozares stratēģijas un atbalsta nodaļas vadītāja vietnieka J. Birģeļa saprotams, ka Zvārdes teritorija ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem piesārņota tādā pakapē, ka tur saimnieciskā darbība, pat staigāšana kļuvusi bīstama, tādēļ ierosina zemes īpašniekiem, kas jau ilgus gadus šo zemi apstrādā, to pārdot. Lai saimniecisko darbību izbeigtu, draud pat ar administratīviem līdzekļiem. Vai šāda rīcība jāsaprot kā zemes nacionalizācija? Kas pēdējā laikā zemi tā piesārņojis un kādēļ zemes pircējam tā vairs nebūs bīstama?
Zvārdē bīstamības pakāpe nav ne tuvu tam līmenim, lai celtu paniku. Drīzāk ir apzināta savtīga amatpersonu rīcība zemes lētai iegūšanai, lai vēlāk ar to rīkotos pēc saviem ieskatiem. Pēc Otrā pasaules kara Cieceres pagastā frontes pēdējās līnijas apvidū savas dzīvesvietas tīrumos ap 80 cm dziļumā atradu un izraku ap 20 mīnmetēja mīnu. Aizvadītajos 67 gados šīm vietām pāri gājusi smagā meliorācijas tehnika, traktori ar arkliem, kombaini, bet nekas slikts nav noticis. Esmu pārliecināts, ka arī turpmāk nenotiks.
Zvārdes nākotne ir daudzsološa, un tālejošiem plāniem tā ir iekārojama vieta: lielais purva masīvs ar kūdras iegulām, auglīga zeme, meži ar bagātīgu medību faunu, ūdenskrātuves ar zivīm, skatu kurgāns tīrisma attīstībai... Arī es turp kādreiz esmu braucis medīt, Zvārdē bija ļoti laba zvejošana, ogošana, sēņošana. Neticu, ka Zvārde nepieciešama valsts militāriem nolūkiem vai NATO vajadzībām.
Saglabāt un nosargāt savus īpašumus zvārdeniekiem jācenšas pašiem, esot vienotiem un zemi nepārdodot. Lai piespiestu zemi pārdot vai to nacionalizētu, iepriekšminētajiem amatvīriem rokas ir par īsām. Valdošajai elitei ētikas, godīguma un pieticības jēdzieni ir sveši un vēl neapgūti jaunumi. Noslēpumainības apmātībā nespēj pārtraukt blēžu brīvlaišanu. Saeimas deputāts Dzintars Zaķis (..) nekautrējās  apkrāpt valsti. Ministri Daniels Pavļuks un Aivis Ronis ļāva vairākkārtīgu palielināt algu valsts kapitālsabiedrību darbiniekiem, neievērojot samērības principu, bet no skaidrojumiem televīzijas raidījumā Sastrēgumstunda izvairījās. Kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende ar dzīvesbiedru par valsts naudu devās apšaubāmas vajadzības ārzemju komandējumā.
(..) Ne tik sen A. Pabriks sacīja, ka simtlatu programmā piedalās muļķi, par to viņam nācās atvainoties, bet viņa izteikumi netraucēja saglabāt ministra amatu un tagad mulsināt zvārdeniekus. Gribu jautāt: uz kurieni iet mūsu valsts? Atbildi meklēsim nākamgad, kad būs 12. Saeimas vēlēšanas.
Turieties, zvārdenieki!”
Publicēšanai sagatavoja TAMĀRA KĻAVIŅA