otrdiena, 2013. gada 26. marts

"Nevaru klusēt."

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme, 26.03.2013., www.sz.lv


„Nevaru klusēt.”

Publicēšanai sagatavoja TAMĀRA KĻAVIŅA

Redakcijā ienākusī saldeniece Aina Berga ne tikai iesniedza iesniegumu par iestāšanos biedrībā Vienoti Zvārdei, bet arī bija uzrakstījusi pārdomas par Zvārdi. Viņa sacīja, ka nevarot klusēt.
            „Esmu dzimusi Zvārdē, bet no turienes mani un manu ģimeni 1955.gada pavasarī padomju armijas karavīri izveda kā pēdējos Zvārdes poligona iedzīvotājus.
            Tur mums, četriem Medņu dzimtas mazbērniem no „Pikuļiem”, Rīteļu kapu kalniņā palika māte, tēvs, vectēvs un viņa ģimenes piederīgie, arī māja un 80 ha zemes. Visus šos gadus bieži sapņos redzu Zvārdi, Odzēnu ezeru, Rīteļu kapu kalnu, kurp mēs ar vecomāti ik svētdienu gājām apciemot savējos. Ar lielu nemieru sirdī vairākus mēnešus lasu un klausos diskusijas par Aizsardzības ministrijas ieceri izveidot Zvārdē mācību poligonu. Mani uztrauc gan aizsardzības ministra Arta Pabrika demagoģija un pat pārmetumi zvārdeniekiem, ka viņi ir „pret visas Latvijas interesēm” (12.03.SZ), gan puspatiesības un Meža departamenta direktora Arvīda Ozola draudi. Sāp, ka tiek rakstīts un runāts par Zvārdes zemes pārdošanu, atpirkšanu, atsavināšanu, saimnieciskās darbības ierobežošanu. Runā par „jaunas jomas investīciju ieguldījumu”, kas esot būtisks lielai daļai tagadējo Zvārdes iedzīvotāju: gan tiešajiem zemes mantiniekiem, gan jauniem zemes ieguvējiem, kas godīgi un smagi strādā uz šīs zemes.
            Man šķiet, ka mēs pavisam esam aizmirsuši aizstāvēt savas kultūrvēsturiskās vērtības: veco Zvārdes baznīcu, Rīteļu kapu kalniņu, dzimtās upītes, ezerus un dabas ainavas. Reiz mēs bijām spiesti atstāt šīs vietas svešiem bruņotiem cilvēkiem. Tagad, kad ar ES atbalstu un dažu enerģisku cilvēku darbu atjaunota piekļuve Zvārdes baznīcas drupām un Rīteļu kapu kalniņā ir piemiņas akmens ar uzrakstu „Piedodiet, ka nenosargājām...”, to atkal piespiedīs atstāt militāriem eksperimentiem. Mēs, latvieši, uzskatām sevi par kapu kultūras kopējiem, šo tradīciju saglabātājiem. Kāpēc Zvārdes situācijas risināšanā nevaru ne izlasīt, ne izdzirdēt kādu, kas aizstāvētu uz mūžību guļošos, mūsu tautas tradīcijas, kādu, kas savas zemes patriotismu pierādītu ne tikai biznesa un naudas jautājumā?
            Ja nauda un militāristu intereses uzvarēs zvārdeniekus, tad gan Zvārdes baznīca, gan Čunku ezera gleznainie krasti un ūdeņi, gan Rīteļu kapi vēlreiz var nokļūt mācību poligona teritorijā. Šī vieta atkal būs slēgta, jo tur taču kādreiz bija padomju poligona aktīvas darbības zona.
            Bet varbūt tomēr... „Iespējams, nebūsim rēķinājušies ar zvārdenieku sentimentu, kas mantots no padomju laikiem” (Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Jāņa Sārta izteikums). Mūsos vēl runā senču balsis. Sentiments nav nekas slikts un nebūt nav mantots no padomju laikiem, bet no tautas pagātnes. Bijusī un sirdī aizvien esošā zvārdeniece Aina Berga.”