piektdiena, 2013. gada 1. marts

Zvārdenieki patiesību meklē ministrijā un Saeimā

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme, 01.03.2013., www.sz.lv


Zvārdenieki patiesību meklē ministrijā un Saeimā

TAMĀRA KĻAVIŅA

Lai noskaidrotu, kas īsti plānots Zvārdē un kādēļ par pagastu Aizsardzības ministrijai radusies negaidīta interese, zvārdenieku pārstāvji divreiz bija Rīgā.
            Zemkopības ministrijā viņi tikās ar Meža departamenta direktoru Arvīdu Ozolu un Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Sārtu, bet Saeimā – ar Pieprasījumu komisiju.
Atkal poligons?
            Par Rīgā uzzināto Saldus Zemei pastāstīja Vārpu saimnieks Valdis Markevics un Mežāru saimnieks Ēriks Krūza. Viņi bija paņēmuši līdzi Saldus Zemes 1990.gada jūnija publikāciju par Zvārdes pagasta atjaunošanu un nepieciešamību tādēļ slēgt aviācijas poligonu. Vai tagad notikumi virzās atpakaļgaitā? „Pēc tikšanās Rīgā noskaņojums nav daudz uzlabojies,, kaut gan skaidrības ir mazliet vairāk,” secināja Ēriks Krūza.
            „Sārts atzinās, ka Zvārdē nodomāts izveidot teritoriju NATO karavīru mācībām aviācijas bumbu meklēšanai un neitralizēšanai,” Valdis Markevics uzsvēra, ka sāk atklāties Aizsardzības ministrijas patiesie nodomi. „Tas, ko mēs tikai nojautām, ir patiesība. Iedzīvotāju drošības garantēšana, par ko mums visu laiku stāstīts, nodomu sarakstā varbūt ir kādā desmitajā, nevis pirmajā vietā, kā mums mēģina iestāstīt.”
            Jānis Sārts sacījis, ka ļoti piesārņots ir kādreizējais aviācijas mērķpoligons Cekulē, bet Zvārde ir otrā piesārņotākā. Šādas teritorijas līdzīgi kā jūras akvatoriju no sprādzienbīstamiem priekšmetiem būtu jāatbrīvo starptautisku mācību laikā, izmantojot starptautisku finansējumu. Sprādzienbīstamo priekšmetu neitralizētājus no ārzemēm visvairāk interesē nevis 2.pasaules kara spridzekļi, bet mērķpoligona laika bumbas. Lēmuma par mācību poligona izveidi Zvārdē gan nav, bet šo teritoriju varētu izmantot starptautiskām mācībām.
            Jānis Sārts arī precizēja, ka atpērkamajos īpašumos nav ēku, bet ja tādas būtu, īpašumu atpirktu kā vienotu. Zvārdenieki gan šaubījās, vai būtu iespējams par Latio piedāvāto cenu citā vietā nopirkt tikpat lielu jau esošu saimniecību ar visām ēkām. Arī pauda sašutumu, ka vairākus mēnešus turēti neziņā un baroti ar baumām par īpaši bīstamu teritoriju, lai gan intereses iemesli par īpašumiem Zvārdē ir citi. Patiesības aizkars tikai tagad sāk pavērties. Aizvaino, ka ar cilvēkiem runā neatklātu valodu.
            Jānis Sārts paskaidrojis, ka Zvārdes jautājumā bijuši trīs risinājumi: kā līdz šim tikai reaģēt uz iedzīvotāju ziņojumiem par bīstamiem atradumiem un tos iznīcināt; atpirkt zemi un to attīrīt; ierobežot saimniecisko darbību. Atpirkšana atzīta par labāko variantu. Patlaban Latvijas valsts mežu vārdā kompānija Latio izsaka zemes īpašniekiem piedāvājumus, nosauc vienošanās cenu, bet, cik daudzus interesēs šis piedāvājums, būšot zināms pēc aptuveni diviem mēnešiem.
Traucē zvārdenieku sentiments
            Aizsardzības ministrijas Komunikācijas departamentam uzdots precīzi noteikt teritoriju, kur īpašumus plānots atpirkt, bet tā nebūšot publiski pieejama informācija. Valsti interesējot ne tik daudz konkrēti īpašumi, cik noteikta Zvārdes teritorija, kas būtu Aizsardzības ministrijas pārziņā. Ja lielākā daļa zemes īpašnieku piedāvājumam nepiekritīs, tātad risinājums par zemes atpirkšanu nebūs bijis pareizais un pirkšanas - pārdošanas priekšlīgumus nāksies atcelt. Jautājumu par Zvārdi sāks skatīt no jauna. „Iespējams, nebūsim rēķinājušies ar zvārdenieku sentimentu, kas mantots no padomju laikiem,” sacīja J.Sārts. „Varbūt nāksies pasūtīt starptautisku pētījumu par teritorijas piesārņotību un piesārņotākajām platībām noteikt ierobežojumus, bet tie situāciju neatrisinātu. Jautājums par zemes atsavināšanu varētu būt aktuāls tad, ja pārdot piekristu ap 90% īpašumu, bet platības nedalāmībai vajadzētu arī pārējos 10%. Patlaban zināms, ka daļa zemes īpašnieku vēlas pārdot.”
            Pēc abu zvārdenieku novērojumiem Meža departamenta direktors Arvīds Ozols izturējies diezgan augstprātīgi, sak, ko jūs, lauķi gribat? „Atļāvos atgādināt par viņa draudiem noteikt saimnieciskās darbības ierobežojumus, ja labprātīgi nepārdosim īpašumus,” sacīja Vārpu saimnieks V.Markevics. „Ja Ozols neprot komunicēt ar sabiedrību, varbūt vajadzētu izvēlēties citu darbu, piemēram,  slaucīt ielas. Uz to viņš neatbildēja. 20gadus esmu Zvārdē strādājis, galvu nepaceldams, iekopu savu saimniecību, un kaut kāds Ozols atļaujas par to man draudēt ar represijām! Biju patiešām nokaitināts.”
            Zvārdenieki arī pauduši sašutumi, ka Meža departamenta un Aizsardzības ministrijas darbinieki nevis iepriekš rīkojuši iedzīvotāju aptaujas, aicinājuši viņus uz sapulcēm, skaidrojuši, bet kampaņu sākuši ar puspatiesībām, demagoģiju un pat draudiem, lai cilvēkus iebiedētu un piespiestu īpašumus pārdot. Jānis Sārts to atzina par kļūdu, no kā turpmāk jāmācās, bet piebilda: „Eiropā nav pieņemts dzīvot virs nesprāgušas munīcijas.”
            Arvīds Ulme no Vides aizsardzības kluba pamatoti viņiem jautāja, vai teritoriju nav iespējams attīrīt, ja īpašnieks pasūtītu šādu pakalpojumu, piemēram, licencētā ārzemju kompānijā, bet neuzpērkot īpašumus. Jānis Sārts paskaidroja, ka ārzemēs nav daudz kompāniju, kas veic šādus darbus.
Atkal draud: karavīri bija un būs
            Saeimas Pieprasījumu komisijā gandrīz visu frakciju pārstāvji bija vienisprātis, ka tādā veidā, kā līdz šim, valsts institūcijām pret zvārdeniekiem izturēties nevajadzēja. „Būtiski, ka deputāti mūsu situāciju izprata un solīja sekot tās attīstībai. Tas ir nopietns atbalsts mums, kas nevēlamies un neplānojam savus īpašumus pārdot  Latvijas valsts mežiem vai kādam citam,” sacīja V.Markevics.
            „Kamēr piedāvājumi atpirkt īpašumus notiek civiltiesiskā kārtībā, Saeimai nav iemesla kaut kādā veidā iejaukties, jo nav neviena politiska lēmuma par Zvārdi. Pārdot īpašumu vai nē ir katra īpašnieka izvēle. Latvijas vēstnieks Īrijā Pēteris Elferts, kam arī ir īpašums Zvārdē, par situāciju informējis Saeimas deputātus no Kurzemes, un Janīna Kursīte jau sazinājusies ar pagasta pašvaldību.
            Ēriks Krūza sacīja: viņa 167 hektārus piedāvāts nopirkt par 135 tūkstošiem latu, tātad vidējā cena par hektāru ir zem tūkstoš latu. „Man neatlaidīgi un nekaunīgi uzbāžas ar piedāvājumu, taču neesmu te strādājis un īpašumu izveidojis, lai to pārdotu, bet lai Zvārdē saimniekotu bērni un mazbērni. Man ir bioloģiska saimniecība, nu būtu iespēja izmantot Eiropas naudu meliorēšanai, bet projektu nevaru rakstīt, nezinot, kas ar šo platību notiks. Varbūt valsts to patiešām atsavinās,” sacīja Ēriks Krūza. „Pagaidām nav likumprojekta par konkrētu īpašumu piespiedu atsavināšanu, tādēļ Saeimai neesot iemesla iejaukties, bet Pieprasījumu komisijā deputāti visi kā viens apgalvoja, ka par tādu likumu nebalsos.
            Deputāte Ingūna Rībena iespējamu zemes atsavināšanu Zvārdē nodēvēja par galēja valsts cinisma izpausmi. Deputāti arī sacīja, ka nav šķēršļu mainīt likumu tā, ka militārpersonas drīkstētu meklēt sprādzienbīstamus priekšmetus arī privātās teritorijās. Lai meklē spridzekļus un attīra teritoriju, bet liek mums mieru. Varbūt bija plānots, ka viss notiks lielā slepenībā, pa kluso, pa vienam apstrādājot zemes īpašniekus, bet troksni ceļam tādēļ, ka vēlamies zināt gan valsts patiesās intereses, gan savu saimniecību nākotni. Ko vēlāk teiksim mazbērniem, ja laikus nerīkosimies?”
            Valdis Markevics piebilda: „Nevēlos, ka pa manu zemi atkal staigā kādas citas valsts militāristi. Mums sacīja, ka zemes atpirkšana ir tikai pirmais solis, un šādi izteikumi rada bažas. Kādi būs nākamie soļi? Varbūt atpirktajā platībā plānots ierīkot radioaktīvo atkritumu glabātavu? Šonedēļ Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību direktors Airis Rikveilis Latvijas radio sacīja, ka šeit karavīri bijuši un būs. Ko varam secināt?”
            Šodien, 1.martā, zvārdenieki dodas uz Rīgu, lai piedalītos raidījuma Krustpunktā diskusijā – tiešraidē par Zvārdi, tādēļ būtu svarīgi, ka viņus ar zvaniem raidījuma laikā atbalsta klausītāji. Diskusija sāksies plkst. 13.05 Latvijas radio 1. Aktīvākie zvārdenieki nodibinājuši biedrību Vienoti Zvārdei, tai var pievienoties ne tikai bijušie un esošie zvārdenieki, bet arī viņu atbalstītāji.
            Mani sarunbiedri uzsver: iespējams, ka pret Zvārdes poligona atjaunošanu nāksies rīkot akcijas, tad domubiedru palīdzība būs ļoti vajadzīga.