otrdiena, 2013. gada 12. marts

Zvārdē grib veidot mācību poligonu

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme, 12.03.2013., www.sz.lv


Zvārdē grib veidot mācību poligonu

ANDRA VALKĪRA

Jau vairākus mēnešus zvārdenieki dzīvo stresā, jo viņiem tiek piedāvāts pārdot īpašumus, lai attīrītu zemi no sprādzienbīstamiem priekšmetiem. Situāciju skaidro aizsardzības ministrs ARTIS PABRIKS.
            Pirms pusotras nedēļas Saldus novada domes priekšsēdētājas neatbrīvotais vietnieks Māris Zusts bija ieradies Aizsardzības ministrijā, lai uzzinātu, kādi plāni ministrijai ir Zvārdes pagastā. Viņš rosināja ministru Arti Pabriku uzlabot komunikāciju ar Saldus novada iedzīvotājiem. 6.martā, kad ministrs piedalījās Oskara Kalpaka muzeja atklāšanā, viņš piekrita intervijai laikrakstā Saldus Zeme.
            Ko Aizsardzības ministrija ir plānojusi veikt Zvārdē?
            „Civilizētas un demokrātiskas valsts standarti liecina, ka ir godīgi jāizturas pret civiliedzīvotājiem un jāgarantē viņu drošība. Agri vai vēlu Zvārdes teritorijai būs jāķeras klāt. Jāsaka skaidri, ka gribam apvienot divas lietas. Mēs gribam attīrīt Zvārdes zemi no sprādzienbīstamiem priekšmetiem, un tā ir vieta, kur varētu trenēties un mācīties atmīnētāji. Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti mums ir vieni no zinošākajiem reģionā. Viņi strādā Afganistānā, Balkānos, apmāca gruzīnus un moldāvus. Mani Eiropas kolēģi netic, ka katru dienu saņemu vismaz vienu īsziņu par atrastiem nesprāgušiem priekšmetiem Latvijas teritorijā.
            Saprotu zvārdeniekus, jo iepriekšējā pieredze, kad tur bija padomju armijas poligons, situāciju dara īpaši jutīgu. Mums nav vēlmes izveidot poligonu, kas atgādinātu padomju laikus. Latvijas armija strādā Latvijas tautas labā, nevis sev.
            Identificēsim visvairāk piesārņotās vietas, un pēc tam Latvijas valsts meži šo zemju īpašniekiem par to piedāvās un jau piedāvā adekvātu tirgus cenu. Ja cilvēki vēlas, viņi var pārdot. Tā nebūs izspiešana, bet tirgus darbība. Ja cilvēki būs pretimnākoši, tad šajās piesārņotākajās vietās mums izdosies teritoriju attīrīt un izveidot mācību poligonu atmīnēšanai. Ja zemes īpašnieki nepiekritīs, nevienu ar varu no Zvārdes ārā nemetīs. Tās ir baumas. Bet jāatceras: lai arī liela daļa Zvārdes teritorijas izskatās videi draudzīga, tā nav videi draudzīga. Nebūs mīnu laukā nekāds ārzemju tūrisms, arī kokus, kas pilni ar šķembām, grūti pārdot. Tā ir īpašnieku izvēle – turpināt tur saimniekot vai pārdot savu zemi. Ja pirmā cena īpašniekus neapmierina, jāmēģina vienoties par otro un trešo.”
            Vai ir jau noskaidrotas piesārņotākās vietas, jo īpašnieki grib zināt, vai šīs darbības attiecas uz viņiem?
            „Tās attiecas uz nelielu zvārdenieku daļu. Aptuvenas robežas ir zināmas, bet precīzi nosaukt negribam, lai nesāktos kaut kāda cilvēku dalīšana. Ir cilvēki, kas savu zemi ir jau piekrituši pārdot, bet nevēlas, ka par to uzzina citi. Man nav zināma pēdējā informācija par robežām, jo ar to nodarbojas Latvijas valsts meži un Latio, bet vēlos brīdināt cilvēkus, ka ir sarosījušies arī spekulanti un ļaunprāši, kas cenšas šo procesu iespaidot vienā vai otrā virzienā. Ja kāds vēršas pie īpašniekiem un piedāvā finansiālus darījumus, vispirms jāprasa uzrādīt pilnvaru, ka viņi ir Latio pārstāvji, kurus pilnvarojuši Latvijas valsts meži. Latvijas valstij tas nav biznesa darījums, bet drošības jautājums.”
            Zemnieki stāsta, ka viņiem tiek piedāvāta smieklīgi zema cena par zemi.
            „Latvijas valsts ir gatava maksāt tik daudz naudas, lai par to varētu iegādāties līdzvērtīgu īpašumu citā vietā. Tātad tai ir jābūt tirgus cenai. Ja tās nav, tad ir jādiskutē.”
            Vai ir iespēja, piemēram, mežu, nevis pārdot, bet saņemt adekvātu citā vietā?
            „Tas ir Zemkopības ministrijas un Latvijas valsts mežu pārziņā.”
            Kas notiks ar lielajām saimniecībām, ja īpašnieki nolems nepārdot?
            „Pieļauju, ka lielu daļu šo saimniecību tas vispār neskars. Ir pārāk liela ažiotāža. Ja nespēsim ar kādu vienoties, tad droši vien viņš šajā vietā paliks un turpinās saimniekot. Varbūt viņam būs kādi papildus ierobežojumi uz laiku. Piemēram, ja nesprāgusi aviobumba tiks atrasta simts metru attālumā no mājas un tā nebūs pārvietojama, tad turpat nāksies arī neitralizēt. Būs šādas neērtības.
            Ja zemnieki negrib zemi pārdot, ja nepatīk izteiktie piedāvājumi, ja uzskata, ka šī ir vienīgā vieta zemes virsū, kur grib dzīvot, tad lai paliek tur. Neviens viņus ārā nemetīs, bet jārēķinās ar neērtībām, kas var rasties.”
            Ko nozīmē mācību poligons? Tā būs slēgta teritorija?
            „Mums ir, piemēram, Ādažu poligons, kurā notiek mācības – šauj, spridzina bumbas. Bet arī tur notiek saimnieciskā darbība. Daļa Latvijas bitenieku sezonā uz turieni nogādā savas bišu saimes. Arī Zvārdē būs maksimāli draudzīga attieksme pret vietējiem iedzīvotājiem.
            Vācijā, Anglijā, Dānijā, Norvēģijā, kur tiek slēgti garnizoni, pašvaldības protestē pret to, jo saprot, ka samazināsies iedzīvotāju skaits, būs jāslēdz skolas. Ja Zvārdē lēnām attīstīsies atmīnēšanas skola, tas būs ieguvums visam novadam. Tā būs investīcija.”
            Vai varētu tikt ieguldīta arī NATO nauda?
            „Pašreiz tas nav plānots, bet Latvija ir NATO dalībvalsts. Nevar mākslīgi nodalīt Latvijas un NATO spēkus. Katrs karavīrs, kas šeit strādā, ir arī NATO karavīrs. Ādažos, kur ir atmīnēšanas skola, mācās cilvēki gan no NATO valstīm, gan, piemēram, no Gruzijas. Kāda problēma?”
            Kāpēc nav valdības lēmuma par mācību poligona izveidi?
            „Domāju, ka tas ir pāragri. Notiek sākotnējā izpēte. Var būt situācija, ka zvārdenieki sanāk kopā un pasaka, ka negrib tur redzēt nevienu atmīnētāju un ne par kādu naudu zemi nepārdos. Lai tā arī būtu, tad paliks, kā ir.”
            Vai ir nepieciešama sabiedriska apspriešana par mācību poligona izveidi pašvaldības teritorijā?
            „Tas varbūt neizklausās demokrātiski, bet nevaram tautas nobalsošanā izlemt par viena vai otra militārā aizsardzības veida attīstīšanu. Šis ir Latvijas drošības, Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku attīstības jautājums. Protams, respektēsim katras pašvaldības un iedzīvotāju intereses, bet jāskatās, lai tiktu ievērotas arī visas valsts intereses. Nevar likt uz balsojumu – būs vai nebūs flote, taisīsim vai netaisīsim manevrus. Šādus jautājumus ar balsojumiem neizlemj.”
            Vai esat gatavs pats aizbraukt un tikties ar zvārdeniekiem?
            „Es no tautas nekad neesmu bēdzis, esmu gatavs aizbraukt arī uz Zvārdi. Domāju, ka Saldus Zemē esmu pietiekami skaidri paudis savu viedokli. Nevēlos Latvijas aizsardzības jautājumus politizēt, jo, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, būs spēki, kas to vēlēsies izmantot savām kampaņām. Esmu gatavs pieņemt arī pie sevis ikvienu interesentu.”
            Zvārdenieki ir satraukti, klīst dažādas baumas. Tām pamatā ir neveiksmīga komunikācija ar cilvēkiem.
            „Saviem darbiniekiem varu pārmest, ka viņi nenovērtēja katra zvārdenieka sāpi. Saprotu, ko jūt cilvēki, kas pēc padomju sistēmas sabrukuma no nulles divdesmit gados iekopuši savas saimniecības un tagad nezina, kas notiks tālāk. No mūsu puses skaidrojums nebija pietiekami drošs, pārliecinošs un vietā. Tā sanāca. Esam par to ministrijā pārrunājuši. Aizsardzības ministrija netirgojas, mēs esam tikai gala produkta saņēmēji.
            Vēlreiz gribu uzsvērt: ir jāuzmanās no viltus pircējiem un spekulantiem. Zinu, ka ir īpašnieki, kuri piekrituši savu zemi pārdot, ka ir cilvēki, kurus neapmierina cena, par ko noteikti vajag diskutēt. Ir arī tādi, kas pateikuši, ka nepārdos. Bet vispirms katram jānoskaidro, vai šīs darbības uz viņa īpašumu attiecas. Katram indivīdam ir manevru iespējas, jo šis nav kolektīvs lēmums. Vēlreiz pārrunāšu ar Zemkopības ministriju, kā process virzās.”