otrdiena, 2013. gada 19. marts

Nodibināta biedrība "Vienoti Zvārdei"

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme 19.03.2013., www.sz.lv


Nodibināta biedrība Vienoti Zvārdei

TAMĀRA KĻAVIŅA

Uzņēmumu reģistrā šomēnes reģistrēta zvārdenieku biedrība Vienoti Zvārdei.
            Tās statūtos rakstīts, ka mērķis ir Zvārdes pagasta iedzīvotāju nekustamo īpašumu tiesību aizstāvība un pagasta teritoriālās vienotības saglabāšana; Zvārdes pagasta dabas un kultūrvēsturisko vērtību nosargāšana; tiesiskās palīdzības sniegšana biedriem šo mērķu īstenošanai. Valdē ir zvārdenieki Valdis Markevics, Egils Kreicbergs un Ēriks Krūza.
            Egils Kreicbergs uzsver, ka patlaban aktuālākais uzdevums ir nepieļaut poligona izveidi uz Zvārdes zemes. „Aizsardzības ministrs apgalvo, ka ar varu zemi nevienam neatņems, taču, ja zemes īpašniekiem tiks piesolīta kārdinoša summa, kas zina, vai viņi spēs turēties pretī vēlmei pārdot,” viņš spriež. „Patlaban ar jurista palīdzību gatavojam vēstuli valsts institūcijām ar jautājumiem – cik liels finansējums paredzēts zemes iegādei Zvārdē un pēc kādiem kritērijiem firma Latio nosaka konkrēta īpašuma vērtību, jo jābūt metodikai, kā aprēķina īpašuma cenu.”
            Biedrības pārstāvis informē, ka biedrība sākusi jaunu biedru reģistrāciju, un iestāties var ne vien tie, kas dzīvo pagastā vai kam tur ir īpašums, bet jebkurš, kas atbalsta biedrības mērķus un zvārdenieku centienus nepieļaut militāra poligona izveidi pagasta teritorijā. „Cik cilvēku vēlētos, ka viņu dzīvesvietas tuvumā atkal ierīko poligonu? Neviens nevar pateikt, kas notiks šādā militārā teritorijā pēc gadiem. Ja ļausim tagad īpašumus iegūt valstij un izmantot tos militāriem mērķiem, vēlāk neko ietekmēt nevarēsim, un sabiedrībai būs jāsamierinās, ka varbūt pēc gadiem Zvārdē notiks ne tikai atmīnētāju mācības. Tad par šajā teritorijā notiekošo neuzzināsim, jo informācija būs slepena.
            Pašvaldība pret šobrīd notiekošo izturas vēsi, jo uzskata, ka Zvārdes nākotne ir pašu zemes īpašnieku rokās. Ir, kas jau piekrituši pārdot, ir, kas vēl domā, jo varbūt neapmierina piedāvātā cena. Var gadīties, ka tiem, kas nevēlas pārdot, piesolīs maiņas platības. Mēs poligona izveidei pretojamies tādēļ, ka aizvien nav zināmi visi spēles noteikumi, uz konkrētiem jautājumiem mums atbild: „Valsts noslēpums”. Pretī jāliek argumenti, tādēļ biedrība pieprasījusi valsts policijai datus, kad, kurās vietās un cik sprādzienbīstamu priekšmetu atrasts Zvārdes pagastā, lai šīs ziņas  varam atzīmēt pagasta kartē.
            Kad bijām uz sarunām Zemkopības ministrijā, amatpersonas solīja nedēļas laikā mūs informēt, tieši kurā platībā plānots veidot poligonu, bet šis termiņš sen pagājis. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks nu jau aizbildinās, ka šāda ziņu publiskošana vairotu ažiotāžu darījumos ar īpašumiem. Par mācību poligonam noskatītajām platībām nojaušam tikai pēc tā, kurus īpašumus piedāvāts nopirkt. Patlaban iestājies klusums, jo firma Latio acīmredzot ir aptaujājusi zemes īpašniekus, kurš un par cik vēlētos īpašumus pārdot, un šīs ziņas tiek izvērtētas Zemkopības un Aizsardzības ministrijā.
            Ja sapieri vēlas mācīties, lai valsts slēdz ar zemes īpašniekiem ilgtermiņa nomas līgumus par teritorijas izmantošanu mācībās, lai zemi attīrītu, nevis pirktu. To ministrijai mēs, zvārdenieki, piedāvājām radioraidījumā Krustpunkti. Mums atbildēja, ka neesot tāda precedenta. Precedenta nav tikmēr, kamēr jautājums šādi nav risināts. Bet tad mēs zinātu, ka Zvārdē netiek ierīkots pastāvīgs armijas objekts ar mums nezināmiem nākotnes mērķiem. Patlaban zvārdeniekiem un apkaimes pagastu iedzīvotājiem draudu nav, bet neviens nevar garantēt, ka tādi nevarētu būt nākotnē, kad šeit jau būs ierīkots militārs objekts. Ja tagad neko nedarīsim paši, mūsu vietā izlems un izdarīs citi.”
            Egils Kreicbergs aicina: kas vēlas pievienoties biedrībai un atbalsta tās centienus, var iepazīties ar biedrības statūtiem un, aizpildot veidlapu, reģistrēties par biedru Zvārdes pagasta pārvaldē, pie mednieku biedrības Zvārde vadītāja Māra Bērziņa un Saldus Zemes redakcijā Saldū, Lielā ielā 8, veidlapas ir pie šā raksta autores. Jautājumus par biedrību Vienoti Zvārdei var uzdot arī e-pastā vienotizvardei@inbox.lv hvai zvanīt Valdim Markevicam 26557929.