otrdiena, 2013. gada 7. maijs

Iestādes lielākoties atrakstās

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme, 07.05.2013., www.sz.lv


Iestādes lielākoties atrakstās

Publicēšanai sagatavoja TAMĀRA KĻAVIŅA

Biedrība Vienoti Zvārdei bija nosūtījusi vēstules 14 valsts iestādēm un novada pašvaldībai, lūdzot konkrētas atbildes uz konkrētiem jautājumiem. Dažas saņemtas.
            Par tām biedrības valdes loceklis Egils Kreicbergs saka: lielākoties atrakstīšanās. Aizsardzības ministrijas jau kuro reizi interesi par Zvārdi zvārdeniekiem skaidro ar „nepietiekamo drošību šajā teritorijā”. Līdz ar īpašumu atpirkšanu un zemes attīrīšanu no nesprāgušas munīcijas draudi mazināšoties. Bīstamību apliecinot dati par Zvārdē atrastiem un iznīcinātiem spridzekļiem. Ja nekustamie šipašumi piederēšot valstij, nevajadzēšot ikreiz vienoties ar privātajiem īpašniekiem par zemes nomu, turklāt sanācija esot bīstama un radušies zaudējumi netiek kompensēti. Valsts īpašumā sanāciju veikt būtu vienkāršāk un drošāk. Ministrija par piesārņotu atzīst 10 tūkstošus kvadrātmetru. Nopirktās zemes īpašnieks būšot Latvijas valsts Latvijas valsts mežu personā, tā arī būšot rakstīts zemesgrāmatā, īpašumu iegādi apmaksās Latvijas valsts meži.
Nacionālo Bruņoto spēku pienākums neesot plānveidīgi attīrīt zemi no sprādzienbīstamiem priekšmetiem ārpus militāriem objektiem un teritorijām. Noteikt speciālu regulējumu Zvārdei (ka NBS sanāciju drīkst veikt arī privātos īpašumos) būšot nevienlīdzība attiecībā pret citām teritorijām, kurās varētu būt sprādzienbīstami priekšmeti. Neesot iespējams publiskot kartes, kurās iezīmētas atpērkamās teritorijas, jo pret to iebilstot vairāki zemes īpašnieki. Šādas ziņas biedrība saņemšot, kad būs beigusies īpašumu pirkšana.
Saldus novada pašvaldība informējusi, ka vēstule pārsūtīta visiem novada deputātiem, novada domes sēdē aprīlī deputāti varēšot izteikt savu viedokli (sēdes atreferējums lasāms 2.maija Saldus Zemē).
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs atbildējis, ka vēstulē minētie fakti nesatur informāciju, kas var būt pamats pārbaudes uzsākšanai par konkrētas amatpersonas atrašanos interešu konfliktā vai tai noteiktu ierobežojumu un aizliegumu pārkāpuma izdarīšanu. Birojs „kriminālprocesu var uzsākt, ja pastāv iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums”. Birojs gan apliecina gatavību sadarboties ar valsts institūcijām, kam zvārdenieki nosūtījuši vēstuli, ja tās konkrētajā jautājumā lūgs biroja viedokli vai citādu palīdzību.
Līdzīgi no zvārdenieku pamatota lūguma iesaistīties atrakstījusies Valsts kontrole, norādot, ka tās šī gada plānos nav paredzēta revīzija, kas ļautu pārbaudīt vēstulē minētos faktus. Papildu revīzija neesot iespējama darbinieku lielas aizņemtības dēļ. Valsts kontrole arī atsaucas uz Latvijas valsts mežu līdzšinējo praksi iegādāties privātus mežus un platības apmežošanai. Tādi piedāvājumi esot izteikti arī Zvārdes zemes īpašniekim, un viņu pašu ziņā, vai piedāvājumu pieņem.
Ministru prezidenta birojs atbildējis, ka zvārdenieku vēstuli pārsūtījis aizsardzības ministram un zemkopības ministrei (šīm ministrijām biedrība pati bija nosūtījusi vēstuli). Valsts prezidents savukārt solījis skaidras un konkrētas atbildes.
No šādām atbildēm var secināt, ka valsts amatpersonas izvairījušās minēt patieso iemeslu, kādēļ Zvārdes zeme tiek pirkta – militāra mācību poligona vajadzībām. Zvārdenieki arī nav dzirdējuši skaidru atbildi no novada pašvaldības – vai Saldus novadam ir vai nav vajadzīgs militārs poligons. Deputātu solījums vēstulē vēlreiz vērsties valsts institūcijās, lūdzot konkrētas atbildes, zvārdeniekus nav nomierinājis vai devis lielas cerības. Jau saņemtās atbildes liecina, ka valsts institūcijas vai nu neiesaistās, vai atrakstās, vai pārsūta vēstules citiem adresātiem. Drīzāk jācer, ka paši Zvārdes zemes īpašnieki, nepārdodot īpašumus poligona izveidei, būs galvenais šķērslis, lai Zvārdē netiktu izveidota militāra teritorija ar pagaidām nezināmu nozīmi un mērķi.