ceturtdiena, 2013. gada 2. maijs

Sola atbalstu zvārdeniekiem

Publikācija laikrakstā Saldus Zeme, 02.05.2013., www.sz.lv


Sola atbalstu zvārdeniekiem

Silva Kleinberga

Saldus novada domes sēdē deputāti uzklausīja biedrības Vienoti Zvārdei pārstāvjus.
            Sākotnēji bija domāts, ka izskatīšanai domes sēdē tiks sagatavots lēmuma projekts par atbalstu zvārdeniekiem, taču apvienotajā komiteju sēdē deputāti nevarēja vienoties par kopīgu variantu. Zvārdenieku viedokli sēdē pauda Ēriks Krūza, Māris Bērziņš un Valdis Markevics. Biedrības pārstāvji deputātus iepazīstināja ar situāciju Zvārdē, stāstīja par grūtībām no Aizsardzības ministrijas un citām augstām amatpersonām iegūt informāciju par to, kādu militāru objektu plānots izveidot Zvārdē, informēja, ar kādām nepieņemamām metodēm īpašumu oficiālie iepircēji piedāvā īpašumus nopirkt.
            „Zvārdē būs liels militārs objekts, par kuru mēs neko nezinām. Vai jūs tas apmierina?” deputātiem jautāja M.Bērziņš. „Pieļauju, ka viss notiek augstā līmenī, jo visas lielās partijas klusē, kad uzdod jautājumus. Ir tikai puspatiesības, noklusēšana un meli. Es ar lielu piespiešanos izvilku, ka Zvārdē būs poligons. Skaļi ir pateikts, ka īpašumi netiks atsavināti, bet iedzīvotājiem īpašumu uzpircēji pasaka – ja nepirks par piedāvāto cenu, īpašumu atņems. Vecāki cilvēki nobīstas un piekrīt. Drošākajiem, kas iebilst, tiek piedāvāta cita cena, bet ar piebildi – vai gribēsi palikt te viens, ja apkārt kaimiņi zemi jau pārdevuši? Kāpēc Latio dotas tiesības uzpirkt īpašumus? Latvijas valsts mežiem pašiem ir speciālisti, kas nodarbojas ar nekustamo īpašumu uzpirkšanu.”
            Arī V.Markevics un Ē.Krūza uzsvēra, ka epopeja ap Zvārdi sākusies ar iedzīvotāju iebiedēšanu, nevis patiesas informācijas sniegšanu. Cilvēki jau paši sapratuši, ka runa nav par iedzīvotāju drošību, kā tiek apgalvots, bet Zvārdes zeme Aizsardzības ministrijai vajadzīga pavisam citiem mērķiem. „Kas notiks, kad būs atrasti visi lādiņi? Vedīs no citurienes?” jautā V.Markevics.
            Biedrības pārstāvji arī stāstīja, ka viņiem nav izdevies iegūt konkrētas atbildes no atbildīgajām institūcijām. Ja arī atbilde saņemta, tā bijusi tikai atrakstīšanās. Valsts prezidents Andris Bērziņš, kas ir valsts bruņoto spēku virspavēlnieks, atrakstīja vien to, ka zvārdeniekiem tiks sniegta precīza un skaidra informācija, taču nav pat pateikts, kad tas notiks. Pašvaldības pārstāvji informēja, ka arī viņi vērsušies institūcijās, tikušies ar ministriju pārstāvjiem un arī saņēmuši tikai vispārīgas atbildes. No Zemkopības ministrijas atbilde uz pašvaldības janvārī aizsūtīto vēstuli vēl nav saņemta. Domes priekšsēdētāja Indra Rassa informēja, ka kopā ar Attīstības departamenta direktori Sarmīti Ozoliņu bijusi Aizsardzības ministrijā. Cerībā saņemt konkrētu atbildi jautājusi, vai saistībā ar ministrijas iecerēm Zvārdē nav jāmaina pašvaldības izstrādātais teritorijas plānojums, kurā nav paredzēta poligona izveide. Saņemta atbilde, ka ministriju apmierina esošais plānojums.
„Mēs varam rosināt izmaiņas likumā, ka, saskaņojot ar īpašnieku, drīkst meklēt sprādzienbīstamus priekšmetus arī privātā teritorijā. Un vēl zvārdeniekiem vajadzīgs mūsu morāls atbalsts. Ar kārtīgu vēstuli vēlreiz jāprasa no institūcijām skaidra atbilde,” teica deputāte Ilze Kļava.
Deputāti vienojās, ka tiks apkopoti priekšlikumi par atbalstu Zvārdei un sagatavots dokuments, lai domes ārkārtas sēdē maijā varētu par to lemt. I.Rassa arī informēja, ka 2.maijā uzaicināta uz pieņemšanu pie Valsts prezidenta un, izmantojot izdevību, apsolīja viņam uzdot konkrētu jautājumu par Zvārdi.