ceturtdiena, 2013. gada 9. maijs

Nevēlas militāru mācību bāzi Zvārdē

Publikācija laikrakstā Saldus Zeme, 09.05.2013., www.sz.lv


Nevēlas militāru mācību bāzi Zvārdē

Andra Valkīra

Saldus novada iedzīvotāji, īpaši zvārdenieki, jau vairākus mēnešus satraukti par Aizsardzības ministrijas ieceri Zvārdē veidot militāru mācību bāzi.
            Saldus Zeme vaicāja pašvaldības vēlēšanu sarakstu kandidātiem ar 4.numuru, vai Saldus novada attīstībā viņi redz vietu šādai bāzei un ko darīs, lai savu pārliecību īstenotu.
Dzintars Rupeiks, Vienotība: ”Kategoriski nē. Bažām ir pamats, esam tikušies ar zvārdeniekiem. Zemkopības ministrijas uzdevumā Latio uzpērk zemi, nepaskaidrojot mērķi. Aizsardzības ministrija definējusi, ka zeme nepieciešama starptautiskam militāram poligonam sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanai un militārpersonu mācībām. Statistika liecina, ka citviet novadā no Otrā pasaules kara nesprāgušu priekšmetu zemē ir daudz vairāk. Jau šī sasaukuma deputātiem ir jāpieņem lēmums par militāra rakstura objekta ierīkošanas aizliegšanu Saldus novadā. Galvenais ir paust attieksmi un skaļi cīnīties. Ja deputāti un sabiedrība būs kopā, tad varam ko panākt. Jāizmanto visi iespējamie līdzekļi.”
Marita Spundiņa, Zaļo un zemnieku savienība: „Mūsu programmā rakstīts – nepieļaut militāras mācību bāzes izveidi un aizsargāt novada iedzīvotāju intereses. Bet saprotu, ka septiņpadsmit deputāti vien nav cīnītāji, tas ir globāls jautājums. Ja valdība nolems Zvārdē veidot militāru bāzi, tad tā arī būs. Novada deputātiem ir jāvēršas pie Saeimas deputātiem, lai viņi nepieļautu tās izveidi. Deputātu pienākums ir aizstāvēt iedzīvotāju primārās intereses, lai viņi nezaudētu. Mūsu valstī privātīpašums ir svēts, ar varu neko nedrīkst atņemt. Deputātiem ir jāinformē iedzīvotāji, lai īpašumi netiktu pārdoti par smieklīgi zemu cenu, varbūt jāizsūta zvārdeniekiem skaidrojuši bukleti. Bet nevienam nevar aizliegt pārdot savu īpašumu. Vaicāju dēla, jauna cilvēka, viedokli. Viņš militāra objekta izveidi atbalsta, jo uzskata, ka novadam radīsies papildu investīcijas.”
Gunita Dumpe, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija: „Zvārdes pagasta ilgtspējīgu attīstību un iedzīvotāju skaita pieaugumu var nodrošināt tikai zemju īpašnieki, tāpēc atbalstām zvārdenieku centienus panākt sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanu bez zemes īpašnieku maiņas. Jāsaglabā Zvārdes dabas bagātības – lieguma zonas, purvāji, putnu ligzdošanas un apmešanās vietas. Kopā ar zvārdeniekiem rīkosim tikšanās ar ministriju pārstāvjiem tik ilgi, kamēr cilvēkiem būs neskaidrības un atbildīgās amatpersonas būs sniegušas konkrētas atbildes. Par militāras mācību bāzes izveidi novadā ir jārīko publiskā apspriešana. Izstrādē ir likumprojekts par pašvaldību referendumiem. Iedzīvotājiem ir tiesības līdzdarboties lēmuma pieņemšanā. Zvārdes pagasta pārvaldei ir jārīkojas aktīvāk, un novada pašvaldībai ir jāsadarbojas ar iedzīvotājiem. Zvārdenieki vieni nevar panākt sev labvēlīgu risinājumu.”
Jānis Pērkons, Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK: „Nē, nedrīkst zemniekiem noņemt zemi, kuru viņi kopuši divdesmit gadu. Kur viņus liks, sūtīs uz citiem pagastiem? To nevar pieļaut, jāsasauc kopā zemnieki, jāpiketē. Ja es būtu deputāts, tad konsultētos ar pozīcijas deputātiem un cīnītos. Novada pašvaldībai jāvēršas Ministru kabinetā, Saeimā. Līdz šim Saldus novada pašvaldība ir par maz strādājusi. Ja Zvārdē gribēja militāro bāzi, tad to vajadzēja veidot pirms divdesmit gadiem, bet ne tagad.”

Pēteris Dubra, Reģionu alianse: „Nav oficiālu dokumentu, ka Zvārdē ir mērķis veidot militāru mācību bāzi. Rakstīts, ka zeme tiek atsavināta, lai varētu neitralizēt sprādzienbīstamus lādiņus. Novada attīstības programmā poligona izveide netiek apspriesta. Ka mērķis ir poligona izveide, ir iedzīvotāju valodas. Tuvākajā laikā atklāti paudīsim savu viedokli, mēs aizstāvēsim iedzīvotājus un nedosim saskaņojumu poligona izveidei. Maija domes sēdē pašreizējie deputāti izteiks savu viedokli. Pašvaldība jau tagad ir daudz darījusi, visas amatpersonu un Zvārdes iedzīvotāju tikšanās, kas līdz šim bijušas, ir pašreizējās domes vadības sarunātas. Pašvaldībai no Latio bija piedāvājums pārdot savu īpašumu Zvārdē (ceļa posmu), atbildējām ar kategorisku nē. Tagad atkarīgs, cik īpašumu tiks pārdots. Ja to nebūs pietiekami, Aizsardzības ministrija sarunās paudusi, ka tad no Zvārdes atkāpsies.”
Māra Ozola, Reformu partija: „Mūsu programmā rakstīts, ka rūpēsimies, lai cilvēki savās mājās justos droši un pasargāti. Ministru Padomes 1992.gada 12.augusta lēmumā Nr.329 par militārā poligona likvidēšanu Zvārdē rakstīts, ka atmīnēšana un nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas kontrole uzdota Lauksaimniecības ministrijai sadarbībā ar Vides ministriju. Likums ir spēkā, un mēs tam piekrītam. Ja zeme Zvārdē nebūtu atdota īpašniekiem, tad varētu diskutēt par mācību bāzi. Tagad tas ir par vēlu, jo nedrīkst pārkāpt tiesiskās paļāvības principus. Nav skaidra vēstījuma, kas Zvārdē paredzēts, notiek tikai zemes uzpirkšana. Aicinu cilvēkus būt gudriem un padomāt, vai to vajag darīt. Neziņa ir vissliktākais, tāpēc jābūt diskusijai un skaidrībai. Vienreiz sveša vara deportēja zvārdeniekus no mājām, vai tagad pašu valdība to darīs otrreiz?”