otrdiena, 2013. gada 2. aprīlis

Vai esam aizmirsuši?

Publicēts laikrakstā Saldus Zeme, 02.04.2013., www.sz.lv


Vai esam aizmirsuši?

Publicēšanai sagatavoja TAMĀRA KĻAVIŅA

Saldus Zemes redakcijā paust savu viedokli par Zvārdes otrreizēju militarizēšanu un izteikt atbalstu zvārdeniekiem ienāca ezerniece Daila Leite.
            Saldus Zemē bija rakstīts par Ezeres lidlauku, ko sāka būvēt pirms kara, bet neviens nepiemin, ka to izmantoja un paplašināja pēc kara un tādēļ no mājām izdzina vairākas ģimenes. Pagasta padome izliktos izmitināja deportācijās izvesto tukšajās mājās, bet bija, kas aizbrauca dzīvot ārpus pagasta. Ezerē vismaz atklāti pateica, ka paplašinās lidlauku. Tur bija izvietoti iznīcinātāji, tie manevrēja virs Ezeres, bet Ezeres parkā, kur tagad sporta laukums, bija lidlauka apkalpošanai paredzētas būves. Mēs, tā laika skolēni, uz skolu gājām gar Vadakstes krastmalas krūmiem, jo tieši cauri parkam vai pāri lidlaukam nedrīkstējām iet. Tas bija militārs objekts. Ezerē skaitījās vasaras lidlauks, taču reizēm arī ziemā no iznīcinātājiem ar ložmetējiem šāva no egļu zariem izliktos mērķos. Vēlāk lidmašīnas pārcēlās uz citurieni.
Kādēļ runāju par Ezeri un Zvārdi? Tādēļ, ka nav skaidrs, kurp šajos laikos varētu pārcelt zvārdenieku saimniecības. Kur ir brīvas un par saprātīgu cenu nopērkamas jau izveidotas saimniecības? Daudziem Zvārde nozīmē daudz vairāk par naudu. Pagasts tukšs palika ne tikai poligona dēļ, bet arī tādēļ, ka Zvārdes zeme bija auglīga un saimnieki turīgi, un daudzus deportēja. Atmodas gados cīnījāmies, lai tiktu atjaunots Zvārdes pagasts. Labi atceros, ka cilvēki pulcējās akcijā pie aviācijas poligona vārtiem un pieprasīja poligona aizvākšanos no Zvārdes. Vai tas laiks jau aizmirsies? Kad armijnieki bija prom, cilvēkus mudināja atgriezties un saimniekot Zvārdē, meklēja bijušo īpašnieku mantiniekus. Kad radioraidījumā Krustpunkti aizsardzības ministram Pabrikam pajautāja par Zvārdi, viņš runāja riņķī apkārt, neko konkrētu nepasakot. Varēja noprast, ka Zvārde var uziet gaisā, ja sapieri neatradīs un nelikvidēs bijušā poligona munīcijas krājumus. Ja ministrs iedomājas, ka Zvārdē varētu būt nesprāgušu aviācijas bumbu lauks, viņam nebūtu tiesību ieņemt tik augstu amatu. Tādēļ jau aviācijas poligona laikā tur bija karavīri, kas pēc bumbošanas meklēja un neitralizēja neizsprāgušās bumbas, tas bija viņu pienākums. Neviens neriskēja atkal mest bumbas tur, kur mētājas nesprāgušās. Naivi būtu iedomāties, ka tagad Zvārdē NATO sapieriem pavērsies plašs treniņu lauks. Pagasts nav munīcijas noliktava, to krustu šķērsu jau pārstaigājuši cilvēki, brauc un  strādā lauksaimniecības un meža tehnika. Smieklīgas ir runas, ka NATO karavīri varētu mācīties neitralizēt padomju munīciju. Vai NATO sen jau nav izpētīts, kāda ir šī tipa munīcija un kā ar to rīkoties? Tagad Aizsardzības ministrijas amatpersonas apgalvo, ka mācību poligona izveide neskars tos īpašniekus, kas iebilst visskaļāk. Bet iedzīvotājiem nav zināms, kura teritorija plānota poligonam. Tas esot noslēpums. Tādēļ īpašumu atpirkšanas piedāvājumi un runas par valstiski nepieciešamām platībām rada aizdomas un baumas. Man sāp sirds, ka Saldus novada pašvaldība publiski neiestājas par zvārdenieku interesēm. Neesmu manījusi, ka pašvaldībai vispār ir kāda nostāja šajā jautājumā. Vai patiešām novada deputātus apmierina situācija, ka Zvārdē atkal būs militārs objekts? Kādas izjūtas būs tiem, kam nāksies dzīvot līdzās poligonam? Neviens nav apgalvojis, ka patlaban plānotā sapieru mācību vieta ar laiku nekļūs par daudz nozīmīgāku militāru objektu. Par izmaiņām militārais resors nevienu neinformēs, jo visām darbībām būs slepenības zīmogs, un vietējie tā lēmumus ietekmēt nevarēs. Aicinu padomāt un pašvaldības vēlēšanās izvērtēt, vai sabiedrības interesēs strādājuši tie deputāti, kas šodien neaizstāv sava novada iedzīvotājus.
Atmodas sākumgados bija sauklis, ka Saldus rajonā vairs nekad nedrīkst būt neviens militārs objekts. Nu neatkarīgā valstī zvārdenieki spiesti cīnīties pret savas valsts amatpersonu puspatiesībām, demagoģiju, draudiem. Vai tādu attieksmi viņi pelnījuši par 20 gadu darbu Zvārdē, kur dzīve patiešām bija jāsāk no nulles?”