ceturtdiena, 2013. gada 4. aprīlis

Zvārde ir arī mana problēma

Publikācija laikrakstā Saldus Zeme, 04.04.2013., www.sz.lv


Zvārde ir arī mana problēma

Aivars Kruskops no Saldus novada

            Jau kādu laiku sekoju līdzi notikumiem Zvārdē un, pasīvais latvietis būdams, savu atbalstu zvārdeniekiem paturu pie sevis. Nesen radio raidījumā „Krustpunkti” noklausījos sarunu ar [aizsardzības ministru] Arti Pabriku – ka ar Zvārdi viss kārtībā; ka ar sapratni runāts ar pagastu; ka ir daži, kas negrib zemi pārdot, bet viss jau tiks nokārtots...
            Neviļus ausīs ieskanējās Imanta Kalniņa dziesmas rindas: „Kur tie rodas, plātīgie un glaunie, glumiem ģīmjiem, veiklām valodām? Mēs jau tāpēc nekļūsim par auniem...”
            Zvārde ir arī mana problēma, jo tur ne tikai daži zemnieki saimnieko, bet es ar sievu braucu dzērvenēs, vedu bērnus makšķerēt, un kaimiņiene iet sēņot. Un galu galā purvi, meži un ezeri pieder Latvijas pilsoņiem, tātad arī man. Bet man neviens neko nejautā. Atceros, kā vēl poligona laikos tā priekšnieks Pušnojs pasmējās par Saldus rajona deputātu prasībām, parādīdams – kādas niecības jūs esat. Tagad izjūtas ir līdzīgas; vienīgi tad mēs skaidri zinājām, kurā frontes pusē katrs stāvam, bet tagad šķiet, ka te visus uzskata par pajolīšiem. Mani izbrīna, ka Aizsardzības ministrija nav runājusi ar novada vadību un tā nav devusi savu skaidru atbildi par poligona veidošanu Zvārdē. Var jau būt, ka tas ir kārtējais valsts noslēpums. Ja jau grib kaut ko labu izdarīt, tad lai rīko atmīnēšanas mācības Eiropas līmenī, saskaņojot tās ar vietējo pašvaldību un zemes īpašniekiem, un atmīnē gan Pampāļus, gan Kursīšus, gan Zvārdi, gan Blīdeni... Darāmā Latvijā pietiek. Bet, tad, kad Zvārde būs atmīnēta, lai turpinātu mācības, būs jābumbo no jauna. Nešķiet iepriecinoša perspektīva.
            Manuprāt, partijām, kas startē pašvaldību vēlēšanās, būtujāformulē skaidra attieksme pret iecerēto poligonu, lai vēlētāji varētu izvēlēties priekšstāvjus, kuri pildīs viņu vēlmes. Bet novada vadībai līdztekus pašvaldību vēlēšanām būtu ieteicams sarīkot novada referendumu par spridzināšanas poligona izveidi Zvārdē. Tā mēs Artim Pabrikam dotu skaidri atbildi: gribam vai negribam redzēt spridzinātājus Zvārdē. Citādi ministrs arī mums pārmetīs neizlēmīgumu, kā pārmeta Ulmanim par nepretošanos Padomju Savienības iebrukumam 1940.gadā.